Wat is Urbex fotografie?

Fotografie met een stoer tintje. Urbex fotografie ook wel Urban Exploring staat voor het fotograferen van leegstaande, verlaten gebouwen. Deze fotografie “kunst” is niet geheel onomstreden aangezien er foto’s gemaakt worden op terreinen en gebouwen die op instorten staan en waar het een stuk gevaarlijker is dan op andere “normale” plekken. Daarnaast zijn veel van de urbex plekken niet altijd legaal om te fotograferen en kan je dus riskeren dat je wordt staande- of aangehouden en een boete krijgt.

Wij maken urbex foto’s altijd met meerdere fotografen en zijn voorzien van de nodige voorzorgsmaatregelen. Als “Urbexer” is het heel belangrijk om respect te hebben voor de locaties die je bezoekt, het motto van een echte urbexer luidt dan ook “Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”.

Houd altijd rekening met de mensen die nog rondom het gebouw wonen of werken. Vaak zijn die mensen het zat dat er mensen de gebouwen in gaan, omdat er helaas ook mensen meekijken met verkeerde bedoelingen. De locaties waar we komen is vaak al veel gesloopt, onder geklad met verf en graffiti. Wees er dus heel goed bewust van dat omwonenden denken dat je kwaad in de zin hebt ook al kom je alleen foto’s maken.

Meer over urban exploring

Urbex in cijfers

# Bekende Urbex locaties

Gereden kilometers voor urbex

Aantal geregistreerde gebruikers

# Gemaakte Urbex foto's

Urbex locaties

Natuurlijk ben je op onze site, omdat je urbex locaties of andere foto gerelateerde zaken wilt zien! We hebben verschillende prachtige locaties verzameld en er komen geregeld nieuwe locaties bij. Vooral België is hofleverancier als het gaat om verlaten gebouwen. In sommige steden vind je vele leegstaande gebouwen die wacht op een nieuwe bestemming. In de tussentijd kunnen wij urbexers hier de prachtigste foto’s maken. Neem bijvoorbeeld Huize Vanneste, Villa Walfahrt of Gravestone Church. Sommige locaties zijn erg gevaarlijk, let op onze site goed op de beoordeling die we elke locatie geven. Aan de beoordeling kan je heel goed zien of een locatie veilig of juist niet is. Ben je beginnende fotograaf ga dan vooral de onveilige locaties uit de weg!

 

Meer urbex locaties

Landen met urbex locaties

Urbex in

Nederland

Nederland

Urbex in

België

België

Urbex in

Frankrijk

Frankrijk

Verberg carousel

Urbex steden

Vooral in België kennen we verschillende steden waar extreem veel verlaten gebouwen staan. Zo is bijvoorbeeld Charleroi een voorbeeld van een Urbex stad. Dit komt, omdat Charleroi ooit een zeer welvarende industrie stad was door de vele mijnen in het gebied. Na stillegging van veel van de mijnen en combinatie met de crisis trokken veel mensen weg uit deze stad, omdat bedrijven failliet gingen en er steeds minder inkomen was. Dit heeft geresulteerd in een overvloed aan verlaten gebouwen. Luik is ook zo’n stad met bijna hetzelfde verhaal als Charleroi. Als je dus zonder plan zou willen urbexen hoef je alleen maar naar Luik of Charleroi te rijden en je hebt zo verschillende verlaten panden te pakken.

Beide steden zijn majestueuze urbex steden met enorme gebouwen en complexen die al jaren lang verlaten zijn. Voorbeelden zijn Hasard de Cheratte, HF6, Val Saint Lambert, Heavy Metal, Fort de la Chartreuse en ga zo maar door.

Charleroi | Luik

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”

Video impressie van urbex locaties

We leggen graag de hele ervaring van een urbex locatie vast op beeld. Het overgrote deel zijn foto’s, maar bij verschillende locaties maken we ook gebruik van video materiaal.

Koop je eigen prachtige Urbex foto

Het is natuurlijk heel gaaf om foto’s te bekijken van verlaten gebouwen. Dan is het nog veel leuker om die prachtige foto’s ook daadwerkelijk aan je muur te hebben hangen! Of om als bureaublad achtergrond te gebruiken, of op je eigen website!!

In de shop van RVGFotografie vind je prachtige urbex en niet urbex foto’s die je zo kunt bestellen waarna je een download link krijgt voor de foto! Bij elke foto krijg je in de mail een certificaat van RVGFotografie, dat je een originele foto hebt gekocht. Je kan dus altijd bewijzen dat jouw foto de officieel uitgegeven is door RVGFotografie!

Bij elke foto krijg je (mits aanwezig) een PDF versie van het artikel dat erbij hoort, zodat je niet alleen de foto hebt om te bewonderen, maar ook de historie, het avontuur en de achtergrond van de locatie hebt! Je koopt dus niet alleen een foto, je koopt een avontuur of een ervaring!

We willen natuurlijk zo veel mogelijk foto’s beschikbaar maken in de shop, maar uit zoveel foto’s is het soms lastig kiezen. Heb je voorkeuren voor een foto? Laat dit dan weten door contact met ons op te nemen.

Bekijk alle foto's in de shop

Urbex tips en tricks

Je weet waarschijnlijk wel wat van fotograferen af, of je bent misschien al pro! Hoe dan ook, urbex fotografie is een totaal andere tak van fotografie. Natuurlijk gelden de standaard cameraregels ook bij urbex, de omgevingen zullen niks aan je instellingen veranderen.

Maar bij “normale” situaties komen de verschillen in licht en contract niet in de buurt van die van urbex situaties. Pas daarom je techniek goed aan op de omgeving waar je foto’s gaat maken. Bekijk vooraf alvast online wat voor verschillende type foto’s er eerder geschoten zijn. Is het bijvoorbeeld een locatie waar heel veel gaten in het dak zitten dan heb je meer licht als bij een bijna volledig dichtgetimmerde locatie.

Stel vooraf je camera alvast in op de instellingen waarvan jij denkt dat je goede kwaliteit foto’s mee krijgt. Check altijd na het schieten van je eerste foto’s of ze goed gelukt zijn. Een urbex locatie kom je vaak niet zomaar meer terug! Check dit voor elke nieuwe kamer waar je fotografeert, want deze zijn vaak totaal verschillend van de vorige.

In principe heb je niet heel veel nodig voor urbex fotografie ten opzichte van normaal fotograferen. Je hebt je camera nodig, geheugenkaarten en je lenzen. Toch zijn er een aantal additionele zaken onmisbaar:

  • Statief – stevig en flexibel
  • Zaklamp
  • EHBO kit
  • Een collega urbexer

Bekijk voor een volledige lijst het artikel over voorbereiding bij Urbex.

Urbex info

Wij hoeven niemand te vertellen dat urbex fotografie levensgevaarlijk kan zijn. Je komt op plekken waar al jaren, soms decennia niemand meer naar omkijkt. Plekken die zijn vergaan, vervallen, verlaten en daarom levensgevaarlijk. Let dus heel erg goed op als je gaat urbexen en lees de verhalen van voorgangers aandachtig door, zodat je eventuele fouten niet zelf ook maakt.

Naast het gevaar van de locaties heb je natuurlijk het gevaar van ongenoden gasten, die niks anders dan kwaad in de zin hebben. Lees bijvoorbeeld eens over de zigeuners bij Prison H15, of de junks/zwervers bij Montzen Gare. Kijk heel goed uit voor mensen die niks te zoeken hebben in zo’n locatie anders dan narigheid schoppen. Let wel, je hebt een camera, soms 2, vaak meerdere lenzen, accu’s etc. bij je. Je bent dus iemand die veel waarde bij zicht draagt en dit is nou eenmaal aantrekkelijk voor dit soort figuren.

Dan heb je ook nog bewakers, politie, boswachters. Dit is zonder twijfel het minste gevaar, maar waar wel elke (beginnende) urbexer bang voor is. Ja je kan op de bon geslingerd worden, achterna gezeten worden (Chateau Miranda) , gesnapt worden (Chateau de la Foret), maar de consequenties zijn vele malen milder dan wanneer je met de andere gevaren in aanraking komt. Wees erg geduldig en beleeft bij deze groep. Dit zijn mensen die er over het algemeen zijn voor de algemene veiligheid. Mocht je gesnapt worden en degene met wie je praat is voor reden vatbaar, ga dan vooral in gesprek en leg uit wat je komt doen!

Het belangrijkste om gevaar zo ver mogelijk te verminderen…. ga nooit alleen!!!

Jij als urbex fotograaf zal ongetwijfeld gekke gezichten krijgen als je zegt wat je hobby/beroep is tegen mensen die nog nooit van urbex hebben gehoord. Dit is heel normaal, want als je mensen zegt “ik fotografeer oude en verlaten gebouwen” denkt men meestal niet direct aan de prachtige gebouwen die horen bij urbex, maar eerder aan een volledig gestript huis.

Het doel van een urbexer is dan ook niet om alleen foto’s te maken van vervallen en verlaten gebouwen. Het gaat niet alleen om de kick die het geeft een gebouw binnen te gaan. Zeker is het onderdeel van de ervaring, maar het is niet waarvoor de meeste urbexers het doen. Een echter urbexer heeft hart voor de geschiedenis, hart voor het gebouw dat hij of zij fotografeert! Het doel van urbex fotografie is dan ook “het vastleggen van plekken die ooit betere tijden hebben gekend, hun geschiedenis eren en nieuw leven inblazen op een eigenzinnige en karakteristieke manier”.

Makkelijk vragen stellen en discussies aangaan over Urbex?

Check het forum