Urbex locaties in Europa

Vrijwel elk land kent gebouwen die lange tijd geen eigenaar meer hebben of waar de eigenaar niet meer naar omkijkt. Dit is de perfecte combinatie voor het ontstaan van Urbex locaties! In Europa hebben we een aantal landen die specifiek bekend staan om hun verlaten gebouwen. Zo is België bij uitstek een urbex land. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn volop urbex locaties te vinden.

Een wat exotischer land in de Ukraine. Momenteel niet de meest prettige plek om voor je plezier foto’s te maken, maar voor urbexers wel een droom! Chernobyl is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende urbex locatie in Europa, misschien zelfs wel ter wereld.

Wij van RVGFotografie vinden het heel erg belangrijk om elke urbexer goed op het hart te drukken dat fotograferen van verlaten gebouwen een verantwoordelijkheid met zich meebrengt, namelijk het in dezelfde conditie achterlaten van de gebouwen als waarin deze zijn aangetroffen.

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”

Deze lijfspreuk van urbexers dragen wij ook altijd uit! Laat geen troep achter en neem vooral geen spullen mee van locaties. Het is en blijft eigendom van een ander, dus meenemen van spullen is diefstal!

Wij verzamelen op onze website de locaties die we hebben bezocht, kijk dus regelmatig terug voor de meest recente urbex locaties in België, Nederland, Frankrijk en overige landen in Europa.

Landen met urbex locaties

Urbex in

Nederland

Nederland

Urbex in

België

België

Urbex in

Frankrijk

Frankrijk

Urbex locaties in België

Als we het over Urbex hebben, hebben we het in een adem over België. Zo veel verschillende urbex locaties als België kent, kent bijna geen ander land ter wereld en wij hebben de mazzel dat het ons buurland is. De bekendste namen uit de Urbex wereld komen ook voor een groot deel uit België.

 • Chateau Miranda
 • Hasard Cheratte
 • Doel
 • Villa Walfahrt
 • Gravestone Church

Het zijn er maar een aantal van de vele bekende locaties. De afstanden zijn over het algemeen goed te doen en daarom is België voor Nederlanders een perfect land om op urbex trip te gaan.

Over het algemeen is urban exploring in België een bekende tak van fotografie en zullen veel bewakers, buurbewoners en polite vaak niet te zwaar tillen aan de aanwezigheid van fotografen. Toch moet je heel goed oppassen. Lees over ons avontuur bij Chateau Miranda om te zien dat bij sommige locaties wel degelijk problemen wordt gemaakt van aanwezigheid. Mocht je gesnapt worden, werk vooral goed mee!

Charleroi en Luik zijn de grootste faciliteerders van urbex locaties. Als je zonder vooronderzoek richting deze steden rijdt is het bijna onmogelijk om geen ubrex locatie tegen te komen. HF6, Val Saint Lambert, le petit maison, noem maar op. Het land is echt een aanrader om in te verdiepen als urbex fotograaf.

Meer ubrex locaties in België

Urban exploring locaties

Urbex locaties in Nederland

In Nederland worden gebouwen die lange tijd leegstaan over het algemeen sneller voorzien van een nieuw doel of worden ze gesloopt. Gelukkig zijn er toch een aantal pareltjes te vinden in Nederland. PZ Bloemendaal is een van deze locaties.

 • Pz Bloemendaal
 • MEBA
 • MSDN Werf

In Nederland wordt over het algemeen niet erg moeilijk gedaan over het betreden van dergelijke vervallen en verlaten gebouwen. Uiteraard is het extreem belangrijk dat vooraf zeker weet dat een gebouw verlaten is. Bij voorkeur vraag je toestemming om een gebouw te betreden.

Mocht je in een locatie zijn en worden betrapt werkt het over het algemeen het best om gewoon mee te werken en uit te leggen wat je komt doen. Bewakers en politie doen in Nederland minder moeilijk dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Duitsland.

Meer urbex locaties in Nederland

Feiten over RVGFotografie urbex locaties

# urbex locaties op RVGFotografie

% Belgische locaties

23547


Gemaakte urbex foto's

6745


Gereden kilometers naar locaties

Urbex locaties in Frankrijk

In Frankrijk zijn nog veel locaties erg onbekend. Het voordeel hiervan is dat de gebouwen voornamelijk natuurlijk verval vertonen en veel minder vandalisme. Het nadeel aan de mate van onbekendheid is dat de locaties over het algemeen een stuk moeilijker te vinden zijn.

 • Chateau Lumiere
 • Chateau du Sanglier
 • Chateau Du secession
 • Grand Moulins de Paris

Even een greep uit urbex locaties in Frankrijk. Erg bijzondere locaties, maar allemaal kasteel “achtige” locaties. Dit vind je vaker in Frankrijk dan in België of Nederland. Frankrijk staat dan ook bekend om haar vele kastelen.

Het nadeel van Franse urbex locaties voor de gemiddelde Nederlander is dat we de taal niet spreken en Fransen vaak eigenwijs zijn en geen Engels willen praten. Hierdoor wordt het lastiger om uit te leggen dat je alleen aan het fotograferen bent.

Onze tip is om vooraf aan een trip naar een Franse urbex locatie een aantal zinnen door Google translate te halen, zodat je weet hoe je in het Frans moet uitleggen dat je alleen aan het fotograferen bent. Het woord Urbex wordt in Frankrijk (sprekend uit ervaring) vaak vertaald als kwajongensstreek en wordt niet / minder goed getolereerd dan wanneer je het over fotograferen hebt.

Meer urbex locaties in Frankrijk

Google maps

Een perfecte manier om achter bestaande en nieuwe Urbex locaties te komen is gebruik maken van Google Maps. Wij gebruiken dit uiteraard ook voor onze eigen locaties. Een grote verzameling van locaties maakt het tijdens een trip erg makkelijk om voldoende voeding voor fotografie te hebben.

verlaten gebouwen in Belgie locaties urbex

Op forums kan je ook goed aan urbex locaties komen door met andere leden te praten. Op RVGFotografie kan je ook heel makkelijk met andere fotografen in contact komen door je aan te melden voor een account via het menu en de ledenlijst te bekijken.

Meld je aan!

Gevaren bij urbex locaties

Urbex locaties bezoeken is zeker niet zonder gevaar. Zo zijn er bewakers en waakhonden waar je goed voor moet uitkijken, maar vooral zijn de locaties zelf het grote gevaar. Veel locaties zijn al jaren lang niet onderhouden, zijn daken ingestort en vloeren vergaan. Door dit achterstallige onderhoud kunnen locaties levensgevaarlijk zijn. Zeker als slechte plekken bedekt zijn met bijvoorbeeld vloerbedekking. Voor je het weet zak je door een vloer.

Ook moet je heel goed weten wat de omgeving is waar het verlaten gebouw staat. Bijvoorbeeld Chateau Notebohm staat in het midden van een bos waar gejaagd mag worden. Als je in het jachtseizoen dit gebouw betreed zou je in de omgeving die geconfronteerd kunnen worden met jagers en hun geweren, geen pretje!

Ga dan ook nooit alleen naar een locatie, zorg dat je met minimaal 2 en liever meer fotografen tegelijk naar een locatie gaat!