We worden elke dag de hele dag bloot gesteld aan een enorm scala aan kleuren. Foto’s in zwart-wit geven precies dat wat we niet meer gewend zijn en niet meer dagelijks zien, kleurloze beelden. Door kleur weg te laten in foto’s wordt het publiek niet afgeleid door de kleuren, maar gaat het enkel om de compositie en verschillende belichting in de foto. Vergis je niet, zwart-wit fotografie is extreem lastig, juist, omdat er veel weggelaten wordt en we niet meer gewend zijn zwart-wit te zien.

Zelf zwart-wit foto’s?

Heb je zelf zwart-wit foto’s die je met ons wilt delen? Of tips en tricks voor het maken van zwart-wit foto’s? Neem dan contact met ons op!

De Utrechtsestraat in Amsterdam in zwart-wit

Dit is waarom ik zwart-wit fotografie erg mooi vind. Op deze foto word je direct getrokken naar de twee belangrijkste onderdelen, namelijk de verlichting boven de weg en de tramrails in de weg. Hierdoor worden hele sterke lijnen gecreëerd richting het uiterst verre middelpunt van de foto wat een heel mooi gevoel van diepte geeft. Dezelfde versie in kleur leidt af van deze lijnen door de vele reclame borden en kleuren in de foto. Door de weerspiegeling van de lampen in de tramrails accentueert deze nog meer waardoor dit meer de aandacht trekt.


Abdijkerk van Saint-Ouen in Rouen, Normandie

De abdijkerk van Saint-Ouen is een gotische kerk met extreem veel details, zoals op de foto te zien. De kerk is gesticht in 1318 en kent een roerige geschiedenis. Tijdens de honderdjarige oorlog heeft de bouw stil gelegen en is tijdens een volksopstand in 1382 zwaar beschadigd geraakt. In de 15e eeuw is de kerk uiteindelijk voltooid tot de kerk zoals deze nu is.


CATEGORIEËN