De bruggen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep ontworpen door de wereldberoemde architect Santiago Calatrava zijn de trots van de gemeente Haarlemmermeer. Door de bijzondere vorm en de lichten die op de bouwwerken schijnen lenen ze zich erg goed voor fotografie. Door verschillende foto’s te maken van de brug met verschillende belichtingstijden is dit eindresultaat ontstaan.

Meepraten op Facebook

Gebruikte techniek voor deze foto

Om deze foto goed te krijgen heb ik flink wat HDR technieken moet toepassen. Op het moment van fotograferen waren er nogal wat verschillende lichten. Ik wilde graag het “streep effect” van de autolampen bereiken, maar ook de brug, lampen van de brug en lantaarnpalen rondom de brug goed belicht krijgen. Het jaargetijde (zomer) waarin ik deze foto heb genomen is niet ideaal voor de effecten die ik wilde bereiken. Het wordt in de zomer natuurlijk behoorlijk laat donker, dus kon ik pas laat in de avond met langere sluitertijden werken om de autolampen als streep te kunnen fotograferen. Echter hoe later hoe minder auto’s er op de weg zijn.

Ik heb besloten om verschillende foto’s met elkaar te combineren. 1 met de mooie autolamp strepen, 1 met goed belichte brug, 1 met goed belichte lucht en 1 met goed belichte lantaarnpalen en omgevingslicht. Deze verschillende versies van de foto heb ik geopend in Photoshop en heb de goede elementen samengevoegd tot 1 uiteindelijke versie. Die versie is bovenstaande foto geworden waarin de belichting op alle plekken zo is als ik dat graag zie. De focus blijft goed op de brug, maar een aantal belangrijke onderdelen zoals de autolamp strepen zijn duidelijk aanwezig en zichtbaar, waardoor het publiek niet snel uitgekeken is op de foto.

Calatrava brug Luit in Hoofddorp
Calatrava brug Hoofddorp (Luit)

Calatrava bruggen in de gemeente Haarlemmermeer

In de gemeente Haarlemmermeer bevinden zich drie prachtige bruggen, de Calatrava bruggen. Tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp aan de Hoofdweg pronken deze mooie bruggen. Ze hebben alle drie de unieke uitstraling van gebouwen gebouwd door de wereldberoemde architect Santiago Calatrava. Elke brug heeft haar eigen naam:

  • De Harp – Nieuw-Vennep, noordelijke randweg. 82m hoog en 143m lang.
  • De Citer – Precies tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp aan de Hoofdweg. 62m hoog.
  • De Luit – Hoofddorp, Hoofdweg. 48m hoog, de laagste van de drie.

De snaren en stijl van de bruggen zijn heel goed terug te herleiden naar de stijl van Calatrava.

Echter is er ook genoeg kritiek op de projecten van Calatrava, zo ook op de Calatrava bruggen in de Haarlemmermeer. Het project heeft bijna 30 miljoen euro gekost en binnen 8 jaar bleken roest en andere mankementen te moeten worden verholpen wat nog eens ruim 50 miljoen euro heeft gekost.

Uiteindelijk staan er drie prachtige bruggen waar wij fotografen erg blij van worden en wij mooie plaatjes van kunnen schieten.

Zelf foto’s?

Heb jij zelf foto’s van de Calatrava brug die je met ons wilt delen? Laat het ons weten!

Een foto van de Calatrava brug bij jou thuis aan de muur?

Wil jij een of meer van onze Calatrava burg foto’s aan de muur? Bekijk dan de collectie in onze shop.

Meepraten op Facebook