Wereldwijd een begrip en streek waar vele toeristen jaarlijks naartoe komen. Als je in de bloeitijd rondloopt in de bollenstreek zie je vele verschillende nationaliteiten, van Chinezen, tot Amerikanen en Belgen. De kleuren die worden gevormd door alle prachtige bloemen is een must-see voor elke Nederlander.

Meepraten op Facebook

De bollenstreek in noord- en zuid-Holland

Bollenstreek en tulpenvelden
Bollenstreek noord- en zuid-Holland

Elke Nederlander heeft ze weleens gezien, in het echt of op foto’s, de langgerekte bollenvelden met de meest prachtige kleuren. Over het algemeen gaat het dan om tulpenvelden. In de regio tussen Leiden en Haarlem bevindt zich de bollenstreek. Hier vind je miljoenen tulpen in honderden velden. Deze streek zorgt voor vrijwel de gehele export van alle Nederlandse tulpen, een van de meest bekende export producten van Nederland.

De geschiedenis van de bollenstreek

De bollenstreek stamt uit de 16e eeuw en was een gevolg van de tulpenmanie in Nederland. In die tijd was de prijs van tulpen extreem hoog waardoor het zeer lucratief werd zelf tulpen te verbouwen. In de 16e eeuw kosten tulpenbollen net zoveel als een Amsterdams grachtenpand. Het klimaat in de huidige bollenstreek leent zich uitermate goed voor het verbouwen van tulpen, waardoor deze streek uitgroeide tot de bollenstreek.

De perfecte periode om foto’s te maken van de tulpenvelden

Uiteraard bloeien de tulpen niet het gehele jaar lang. De perfecte periode om de tulpenvelden te fotograferen is rond april/mei. Houdt goed het weer in de gaten, want de prachtige kleuren komen een stuk mooier uit met een mooi zonnetje. Houd er rekening mee dat er veel toeristen afkomen op deze Hollandse trots. Dit kan resulteren in hele volle velden met toeristen. Het best is om een doordeweekse dag te kiezen en niet te laat op de dag er op uit te trekken.

Onze foto’s van de bollenstreek

Over deze foto’s

Het is een genot om foto’s te maken in de bollenstreek tijdens de bloei periode. Al die prachtige kleuren en langgerekte velden met bloemen is een heel vrolijk gezicht. Foto’s als deze zijn erg geliefd in binnen en buitenland, het is namelijk puur Hollands. Mensen op de fiets langs de tulpenvelden, een molen in een veld met tulpen, stuk voor stuk stereotype beelden van Nederland. Dat maakt het ook zo leuk om deze beelden vast te leggen.

Toegepaste techniek

Er is weinig nabewerking aan te pas gekomen bij deze foto’s, enkel wat extra contrast om de kleur van de lucht beter te laten accentueren. Ik heb geen gebruik gemaakt van HDR technieken, omdat dit de natuurlijke uitstraling van deze beelden zou aantasten. Bij het nabewerken gebruik ik meestel eerst Adobe Lightroom waar ik mijn foto’s in laadt, daar speel ik met de sliders als contrast, helderheid, kleuren, belichting etc. Hierbij beweeg ik de sliders altijd naar beide uitersten en zoek net zo lang tot ik de beste setting heb gevonden. Dit doe ik per slider en krijg zo het beeld wat ik uiteindelijk het mooist vind.

Meepraten op Facebook