Al jaren is het TT circuit op Assen een begrip met verschillende evenementen, zoals de Moto GP, Moto2, Moto3, het WK superbike en bijvoorbeeld de Gamma Racing Day! In dit artikel vind je foto’s van de MotoGP, Moto3 en Moto2 van 2015. De motoGP duurt in totaal 3 dagen. Het fotograferen van motoren (of auto’s) op een circuit brengt verschillende moeilijkheden met zich mee. Zo heb je te maken met motoren die 350 km/h rijden, dus moet je snel reageren en de instellingen van je camera juist hebben ingesteld.

Meepraten op Facebook

Foto’s MotoGP TT circuit Assen

Zie hier een aantal van de foto’s die ik heb gemaakt tijdens de MotoGP 2015. Zie de tabbladen onder de foto’s voor de instellingen die ik per foto heb gebruikt om de effecten te krijgen die je op de foto’s ziet.

Proces van het maken van deze foto’s

Zoals in bovenstaande foto instellingen te zien is, heb ik voor de foto’s verschillende instellingen gebruikt. Sommige foto’s hebben snelle sluitertijden. Met snelle sluitertijden bij sport fotografie krijg je veel van je foto scherp op de plaat, zie foto 1 en 4. Er zit een beetje beweging in de omgeving direct rond de coureurs, echter is dit nog vrij scherp.

Bij de instellingen op foto 2,3 en 5 zie je veel tragere sluitertijden. Op deze foto’s is enkel de coureur scherp en de omgeving geeft een goed beeld van “snelheid” in de foto. Dit geeft naar mijn idee heel goed weer hoe snel de motoren gaan.

Het moeilijke aan dergelijke foto’s maken is het feit dat je een langere sluitertijd nodig hebt, wat het scherp krijgen van de coureur extreem moeilijk maakt bij zulke hoge snelheden. Je moet dus heel precies focussen op de coureur en je focuspunt proberen op hetzelfde punt op de coureur te houden. Ik gebruik hiervoor dan ook een single focuspunt en continuous servo (AF-C op Nikon). Hierdoor heb ik 1 punt waarmee ik de coureur kan focussen en hoef ik mij geen zorgen te maken over het telkens opnieuw indrukken van mijn shutter knop om focus te behouden, dit doet de AF-C voor mij. De AF-C volgt het object wat ik “vastzet” met mijn focuspunt.

Het maken van dergelijke foto’s is erg lastig, niet alleen moeten je instellingen goed staan, moet het weer meezitten, maar moet je vooral een hele vaste hand hebben om de coureur precies te kunnen blijven volgen.

TIP: gebruik een monopod om dergelijke foto’s te maken. De monopod (statief met 1 been) geeft je net die extra stabiliteit die je nodig hebt om een “spot on” foto te maken met zulke heftige snelheden.

Over de MotoGP

De MotoGP is één van de meest bekende wegwedstrijden in de motorrace wereld en onderdeel van het wereldkampioenschap wegrace. De MotoGP vindt haar wortels terug in 1949 toen de motoren nog 500cc hadden. Tot 2001 was dat het geval, vanaf 2002 reden de coureurs met motoren van 1000cc. Tegenwoordig, vanaf 2007, hebben de motoren maximaal 800cc. Deze 800cc motoren halen nog altijd met gemak de 350 km/h dus saai is het er zeker niet op geworden. Momenteel rijden er 14 teams mee in de motoGP. Merken als Honda, Yamaha, Suzuki, Ducati en Aprillia zijn vaste waarden tijdens de MotoGP.

Coureurs

Giacomo Agostini is de absolute record houder en beste MotoGP coureur tot nu toe. Van 1966 tot 1975 won hij maar liefst 8 kampioenschappen op een 500cc motor.
Momenteel is Valentino Rossi de meest succesvolle coureur. Met 7 MotoGP kampioenschappen op zijn naam is hij slechts 1 kampioenschap verwijderd van het record. Met zijn nummer 46 is “The Doctor” een idool voor vele motor fans.

Verdiensten

De moderne motorcoureur hoeft ook niet zielig gevonden te worden. Met een salaris van rond de 20 miljoen doet een top motorracer absoluut niet onder aan top profvoetballers of top proftennissers.

Over de TT Assen

Geert Timmer bocht op TT Assen
Geert Timmer bocht op TT Assen

Het TT circuit in Assen is een waar begrip in de nationale en internationale (motor) sport wereld. Met een totale lengte van 4,545km en vele bochten, waaronder de beruchte Geert Timmer bocht, staat het TT circuit garant voor geweldige races! Zie de TT website voor een plattegrond van het circuit.

Als enige circuit is vanaf de start van de MotoGP elk jaar het evenement op dit circuit gehouden. De snelste ronde ooit gereden op het circuit is 1:18:765 door Sebastien Bourdais (Champ Car, 2007).

TT Assen geschiedenis

De TT stamt uit 1925, toen er door 27 coureurs geracet werd op een klinker weg tussen de plaatsen Borger, Schoonloo en Grolloo met een totale afstand van 28,4 kilometer. Deze eerste TT race werd gewonnen door Piet van Wijngaarden. Sindsdien is de TT uitgegroeid tot een wereldwijd bekende race. In 1955 kreeg het evenement daadwerkelijk een circuit dat verschillende aanpassingen en renovaties heeft ondergaan tot het circuit zoals het nu bestaat.

Meepraten op Facebook