Bezocht: 2014

Staat: De verlaten spookstad Doel in België, het is eigenlijk zijn naam niet waardig. Verlaten is het door alle toeristen helaas niet echt. Het verkeerd in vervallen staat. De straten zijn zeer interessant om te fotograferen.

Beveiliging: Zeer weinig beveiliging. Er rijden dorpsgenoten rond en soms een politieagent die in de gaten houden of er niemand de huizen in gaat.

Waarschijnlijk het meest bekende verlaten dorp ofwel spookstad in Europa is Doel in België. Net boven Antwerpen gelegen dichtbij de Nederlandse grens ligt dit vrijwel volledig verlaten dorp. Bijna alle huizen hier hebben betere tijden gekend en hebben momenteel geen eigenaar meer. Een surrealistisch en filmisch gevoel krijg je als je door de straten van dit spookachtige dorp loopt. Anders dan de meeste Urbex plekken is doel heel publieksvriendelijk. Je hoeft hier niet stiekem te doen, sterker nog toen wij er aankwamen was het behoorlijk druk!

Huidige status ( 2017 ): Doel is vrij toegankelijk.

Meepraten op Facebook

 spookdorp belgie

Wat is Doel? En waarom is het een spookstad?

Doel is voornamelijk bekend om twee redenen

  1. Het is al jaren lang een verlaten dorp en trekt dagelijks mensen/toeristen om dit te aanschouwen.
  2. De kernreactor van Doel is veelvuldig in het nieuws wegens scheurtjes in de reactor. 

Voor ons is Doel voornamelijk bekend door het Urbex karakter. Er zijn tientallen huizen die leeg staan wat een bijzondere sfeer geeft in de straten. Ook de grote hoeveelheid aan graffiti speelt hierin een belangrijke rol. Net als bij andere leegstaande objecten is het ook hier niet de bedoeling dat je binnen een kijkje neemt. Echter zijn er verschillende huizen te vinden waar geen waarschuwingen, borden of hekken staan en wij een kijkje hebben genomen.

leegstaande villa belgie doel

Het dorp is sinds 1880 steeds verder leeg komen te staan door plannen van de overheid om de Antwerpse haven uit te breiden. Deze plannen werden echter continu door valen van overheden, gemeente en regionaal bestuur uitgesteld. Daarbij werd er in 1997 een actiecomité opgericht dat ervoor is om sloop van Doel te voorkomen. Tot de dag van vandaag is er geen officiële beslissing genomen.

Naast verlaten gebouwen zijn verschillende huizen nog steeds bewoonbaar. Sommige van deze huizen zijn prima onderhouden en hebben zelfs een sprookjesachtig karakter en aangezicht. Het is dus heel goed oppassen waar je naar binnen stapt, voor het zelfde geld sta je bij mensen binnen.

spookstad doel

Onze foto’s van het verlaten Belgische dorp Doel

Geschiedenis en gegevens van het dorpje Doel

Doel duikt voor het eerst op in de geschiedenisboeken in 1267 toen nog “De Doolen”. Door grote overstromingen in 1583 gevolgd door tactische onderwaterzetting tijdens de tachtigjarige oorlog is het dorp volledig verloren gegaan. Tot 1613 heeft de omgeving onder water gestaan. In 1614 gaven de staten generaal van de republiek der verenigde Nederlanden toestemming voor het inpolderen van de omgeving en voor de aanleg van het nieuwe dorp Doel.  Vanaf 1792 werd Doel zelfstandig. Pas nadat België onafhankelijk werd, werd Doel ook daadwerkelijk een zelfstandige gemeente.

De bevolkingsgroei is sinds 1806 bijgehouden en is sinds 1880 flink dalend, tot in 2015 er vrijwel niemand meer woonachtig is in het Belgische Urbex dorp.

doel urbex dorp belgie bevolkingsaantallen

Bron: wikipedia

Vandaag de dag zijn gemeente, overheid en bevolking in een oneindig gevecht over het lot van Doel. Zo zijn er verschillende initiatieven die ervoor vechten om Doel te behouden en weer woonbaar te krijgen. Ook zijn er geluiden om de grond van Doel te gebruiken voor verdere uitbreiding van de Antwerpse haven. Wat er met Doel gaat gebeuren is nog een groot raadsel. Tot die tijd is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit verlaten urbex dorp.

Onze trip naar de spookstad in België

De laatste bestemming die we tijdens onze meerdaagse Urbex-trip door België en Frankrijk aan zouden doen was Doel. Na Chateau de la Foret, Le Petit Maison, Chateau Lumiere, Prison H15 en Grand Moulins de Paris moest Doel de kers op de taart worden. Bij aankomst waren we absoluut niet de enige in dit spookdorp. Het was zelfs vrij druk! Op zoek naar een plekje om de auto te parkeren verbaasden wij ons over de hoeveelheid toeristen die zich in en om de verlaten gebouwen begaven. Tientallen, zo niet honderden mensen hadden hetzelfde idee als wij.urban exploring doel

Na een half uurtje rond gelopen te hebben besloten we een aantal panden te betreden en te kijken of er binnen interessante foto’s te maken waren. De urbex kwaliteit viel erg tegen helaas. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Doel alom bekend is en er duizenden mensen binnen zijn geweest die de boel hebben gesloopt.

Uiteindelijk voornamelijk buiten foto’s gemaakt, wat toch een bijzondere sfeer gaf, een heel dorp uitgestorven en vervallen. Bijzonder om geweest te zijn, maar op Urbex vlak geen geweldige locatie.

Doel anno 2016

Vandaag de dag is Doel bekend wegens het feit dat het grotendeels verlaten is, maar ook wegens de problemen omtrent de reactor. Daarnaast klinken velen protesten vanuit de gemeenschap om Doel te behouden. Dat laatste is belangrijk als je besluit een bezoek te brengen aan dit “spookdorp”. Wees je ervan bewust dat er nog huizen bewoond worden, dus dat je niet zomaar overal binnen kunt lopen. Mocht je een verlaten pand zien en binnengaan, houd je dat strikt aan de Urbex regel “Take nothing but Pictures, leave nothing but footprints”. De huidige bewoners knokken al jaren om Doel weer leefbaar te krijgen, dit is voor de ware urbexer ook altijd het uitgangspunt, om de verlaten gebouwen weer nieuw leven in te blazen. Heb dus respect voor de bewoners en de gebouwen.

De kerncentrale van Doel

Een van de bekendste kerncentrales op het moment is waarschijnlijk de kerncentrale in Doel. Sinds 2012 is de centrale veelvuldig in het nieuws door problemen met het reactorvat. Sindsdien zijn verschillende reactoren van de centrale uitgeschakeld geweest (doel 3 en 4 in 2014 en doel 1 in 2016). Door deze problemen zijn veel mensen in de omgeving, zowel in Nederland als in België, onzeker over het risico dat zij lopen in de buurt van deze centrale. Verschillende signalen gaan op om de reactor voorgoed te sluiten als de problemen aanhouden.

kerncentrale doel urbex belgie

Bekijk onze video sfeer impressie van de spookstad

Binnenkort vind je hier onze video van doel.

Ben jij hier ook geweest?

Ben jij ook in Doel geweest? Heb je mooie verhalen en foto’s? Stuur ze op of deel ze in een reactie. Wij zijn altijd erg benieuwd naar andere belevenissen!

Meepraten op Facebook

Gerelateerde berichten