Een van de mooiste, zo niet de mooiste stad ter wereld is naar mijn idee Amsterdam. Met alle prachtige grachten, steegjes, straatjes, hofjes, grachtenpanden, musea, de wallen en ga zo maar door is Amsterdam een stad waar je wekenlang kunt rondlopen en je niet hoeft te vervelen. Fotograferen in Amsterdam is daarom ook echt een hele leuke bezigheid.

Bezocht: 2014

Indruk: Amsterdam heeft een magische sfeer, overdag, maar zeker s ‘avonds. Het is een prachtige stad om foto’s te maken. Neem genoeg geheugenkaartjes meer, want je zult veel foto’s schieten als je onze route loopt!

De stad veranderd van gedaante als de nacht valt. Door de vele verlichte grachten, straten en panden krijgt de stad een nog magischere uitstraling. Ik ben s’ avonds de stad ingegaan en heb een aantal van deze prachtige plekken vastgelegd op de gevoelige plaat.

De route door Amsterdam

De route begon op de dam bij het Paleis op de dam, s ‘avonds een prachtig gezicht. Door de lampen krijgt het paleis een gele gloed.

paleis-op-de-dam-nachtfotografie

paleis-op-de-dam-nachtfotografie-amsterdam

 

De Bijenkorf is een begrip in Amsterdam en misschien wel de bekendste winkel in Nederland. Deze foto is speciaal door de lange sluitertijd die ik heb gebruikt en heb gewacht tot er een tram voorbijreed.

 nachtfoto-amsterdam-beijenkorf

 beijenkorf-amsterdam-nacht

De Nieuwmarkt en de Waag

S ‘avonds zijn de Nieuwmarkt en de Waag betoverend. Door de vele lichten die op het plein en de grachten schijnen krijg je prachtige effecten op de foto.

nachtfotografie-de-waag-amsterdam

de-waag-nieuwmarkt-amsterdam

amsterdam-savonds-de-waag-nieuwmarkt

De techniek die ik heb gebruikt voor deze foto’s wordt vaak verward met het samenvoegen van verschillende foto’s en HDR-technieken. Voor elke foto is slechts 1 foto gebruikt en deze door middel van Lightroom de gewenste belichting gegeven. Lightroom leent zich erg goed voor het bewerken van bijvoorbeeld kleur, licht en compositie instellingen. Later dit jaar zal ik een apart artikel schrijven over het werken met Lightroom om dergelijke effecten en foto’s te kunnen creëren.

 

De prachtige grachten van Amsterdam fotograferen

Wereldberoemd en sinds 2010 UNESCO-werelderfgoed zijn de grachten in Amsterdam. Door de karakteristieke trap, tuit, hals, klok en lijstgevels in combinatie met de grachten zijn deze straten wereldberoemd. Ik vind het heerlijk om hier tijd door te brengen en foto’s te maken. Overdag is dit erg leuk maar nachtfotografie in Amsterdam is helemaal bijzonder. Zie hieronder verschillende versies en foto’s van de Leidsegracht en Keizersgracht. Door de lampjes op de boogbruggetjes geeft dit een sprookjesachtige aanblik.

nachtfoto-keizersgracht

nachtfotografie-leidsegracht-brug-amsterdam

leidsegracht-nachtfotografie

leidsegracht-nachtfotografie-amsterdam

keizersgracht-nachtfotografie-amsterdam

amsterdam-savonds-leidsegracht-foto

amsterdam-savonds-fotografie

Op onderstaande kaart zie je welk deel van de stad valt onder het werelderfgoed.


grachtengordel-unesco-werelderfgoed

Amsterdamse bruggen

S ‘avonds zijn de meeste bruggen in onze hoofdstad prachtig verlicht. Een aantal van deze bruggen zijn wereld beroemd, 1 daarvan is de Magere Brug over de Amstel. Deze karakteristieken brug vlakbij het Carré is te herkennen aan de helderwitte kleur en (uiteraard) het feit dat het een hele smalle brug is. Dit rijksmonument is gebouwd in 1934, tot 2003 mochten auto’s nog over de brug, tegenwoordig is hij alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

De magere brug

magere-brug-amstel-amsterdam

magere-brug-amsterdam

magere-brug-amsterdam-nachtfotografie

magere-brug-over-de-amstel

De brug over de nieuwe Prinsengracht

Het mooie aan de brug over de nieuwe prinsen gracht is dat de maan precies boven de brug staat in de koudere avonden van het jaar. Dit geeft een extra sfeer aan de foto.

nieuwe-prinsengracht-amsterdam-nacht

De bruggen over de Keizersgracht

Een van de bekendste grachten in Amsterdam is de Keizersgracht. Met de vele bruggen, dure grachtenpanden en prachtige lichten zijn foto’s van deze gracht vaak prachtig. Tijdens deze nachtfotografie sessie in Amsterdam kwam de Keizersgracht in al zijn pracht en praal op de gevoelige plaat.

bruggen-keizersgracht-nachtfotografie

De Walter Süskind brug

Vlakbij de Magere Brug vind je de Walter Süskind brug. Deze brug is vernoemd naar Walter Süskind, een Joodse Duitser die tijdens de tweede wereldoorlog als medewerken van de Hollandse Schouwburg ruim 600 Joodse kinderen heeft helpen ontsnappen aan Jodenvervolging. Deze brug is gebouwd ter eren van zijn daden en persoon. Süskind is in 1944 met zijn familie op transport naar Auschwitz gezet en in 1945 waarschijnlijk overleden tijdens een van de dodenmarsen, transporten richting de kampen.

walter-süskindbrug-nachtfotografie

walter-süskindbrug-amsterdam

VOC-schip Amsterdam 

De Nederlandse rijke geschiedenis is nog goed te zien in Amsterdam. Het V.O.C. schip is daar een goed voorbeeld van. “De Amsterdam” zoals het schip heet is een replica van het echte schip dat in 1749 de wereldzeeën bevoer. Nederland was toen al een geweldige handelsnatie met de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de V.O.C. Deze handelsgeest is goed terug te zien in het schip.

Technische gegevens van het V.O.C. schip “de Amsterdam”:

  • Lengte van de kiel: 42,5 m
  • Lengte van boegspriet tot spiegel: 48 m
  • Breedte: 11,5 m
  • Diepgang: 5,5 m
  • Hoogte: 56 m
  • Waterverplaatsing: 1.100 ton
  • Aantal kanonnen: 16

Het imposante schip is te bezichtigen een aanrader om te boeken.

voc-schip-de-amsterdam

Nederlands scheepvaartmuseum

Naast het V.O.C. schip staat het scheepvaartmuseum. Minimaal zo imposant als het schip, zeker s ‘avonds is dit gebouw echt een plaatje, dus ook een genot om te fotograferen. Het gebouw dateert uit 1656 en werd oorspronkelijk gebruikt als pakhuis. Sinds 1916 is het gebouw huis van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

voc-schip-amsterdam-nachtfotografie

nederlands-scheervaartmuseum-amsterdam

Fotograferen in Amsterdam

Naast de bovenstaande plekken zijn er nog vele prachtige plaatsen in Amsterdam, zoals de Munt, de Montelbaanstoren, de Amstel en velen meer. Helaas is er nooit genoeg tijd om alle mooie plekken vast te leggen.

De Munt 

de-munt-nachtfotografie-amsterdam

de-munst-amsterdam-nacht-sluitertijd

De Montelbaanstoren

montelbaanstoren-amsterdam-fotografie

nachtfotografie-amsterdam-montelbaans-toren

De Amstel

amstel-amsterdam-stopera

 

Er zullen nog vele fotosessies volgen in Amsterdam. Vind je deze foto’s mooi, houd dan de website in de gaten, want er zullen er ongetwijfeld meer volgen, zowel van nachtfoto’s als foto’s overdag.

Zelf in Amsterdam geweest om te fotograferen? 

Heb je zelf ook foto’s gemaakt in Amsterdam en ben je er trots op en wil je ze graag delen? Reageer dan op dit bericht met je foto of stuur je foto’s via de mail, dan zorgen wij dat ze online komen te staan!

Meepraten op Facebook

Gerelateerde berichten