Amsterdam is rijk aan vele mooie gebouwen waaronder kerken, torens en grachtenpanden. Bij het lopen door Amsterdam kom je bij de Oudeschans deze Montelbaanstoren tegen. Een prachtig gebouw wat s’avonds een magische uitstraling heeft. Wij namen foto’s en delen die hier met jou. Ook leggen we uit hoe je foto’s die in het donker genomen zijn door middel van HDR techniek perfect belicht kan krijgen.

Meepraten op Facebook

Geschiedenis van de Montelbaanstoren

Montelbaanstoren Amsterdam
Klik om te vergroten
De Montelbaanstoren in Amsterdam is oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van de verdediging van Amsterdam. De toren is gebouwd in 1517 en ligt aan de Oude schans in Amsterdam. De Montelbaanstoren heeft als bijnaam “Malle Jaap”, dit komt, omdat de toren vroege op onregelmatige tijden spontaan begon te luiden. Deze toren is sowieso een vreemd geval, want het is niet bekend waar de naam Montelbaanstoren  precies vandaan komt.
In 1606 kreeg de toren een nieuw uiterlijk, tot het uiterlijk dat hij nu heeft. De toren was oorspronkelijk enkel het gedeelte onder de klok, een stuk kleiner dan de huidige toren. In 1852 werd de toren bijna gesloopt omdat er geen duidelijke historische of architectonische waarde gegeven werd aan de toren door het college van Burgermeester & Wethouders.

Over het maken van deze foto

Zoals je wellicht al hebt gezien heb ik verschillende technieken gebruikt om deze foto te maken, zowel tijdens het maken van de foto als nabewerking. De twee belangrijkste technieken zijn HDR en gebruik van lange sluitertijden. Je ziet namelijk dat veel delen van de foto goed belicht zijn, zowel felle lichten als donkere gedeelten. Dit heb ik door middel van HDR gedaan. De lijnen/strepen die je rechts ziet zijn autolampen. Door de sluitertijd te vergroten en de lens lange tijd open te laten staan heeft de camera de volledige lijn van de autolampen opgenomen op de gevoelige plaat. Dit zorgt voor dergelijke lijnen in een foto.

Hoe maak ik zo’n HDR foto met lange sluitertijd?

Om dergelijke foto te maken is het heel essentieel om een driepoot statief te hebben. Het is namelijk van belang dat er genoeg licht op de sensor van je camera komt, dit doe je onder andere door lange sluitertijd in te stellen. Door het gebruik van een lange sluitertijd sluipt er heel makkelijk beweging en “shake” in je foto. Als je met sluitertijden van onder de 1/100 werkt zonder statief is het zeer waarschijnlijk dat je foto onscherp wordt. Dit komt simpelweg, omdat wij als mensen ons lichaam niet volledig stil kunnen houden. Gebruik in dergelijke situaties dan ook een statief. Daarnaast is het belangrijk in donkere omstandigheden een diafragma te gebruiken met een zo laag mogelijk cijfer (zo ver mogelijk open). Zie onderstaand uitleg van beide onderdelen voor deze foto.

HDR techniek bij deze foto

Voor deze foto heb ik verschillende foto’s met verschillende belichtingstijden gebruikt om alle belangrijke delen op de foto goed belicht te krijgen. Zie hieronder de drie foto’s met verschillende belichtingstijden die ik heb gecombineerd om het uiteindelijke resultaat te krijgen.

Montelbaanstoren belichting 15 sec Montelbaanstoren belichting 4 sec  Montelbaanstoren belichting 1 sec

Ik heb van de meest donkere versie van de foto de straatlantaarns gebruikt om die op de uiteindelijke foto iets donkerder te krijgen, want die zijn nogal overbelicht op de andere versies. Voor de onderkant van de toren heb ik voornamelijk de tweede foto gebruikt. Voor de bovenkant van de toren, de woonboten en de lijnen van de autolampen heb ik de derde foto gebruikt. Uiteraard kan je ook kiezen voor 5 foto’s met verschillende belichting, of zelfs meer. Het hangt er vanaf hoeveel verschillende onderdelen de foto bevat met verschil in belichting. Hoe je zelf HDR precies toepast lees je bij onze tips en tricks over HDR fotografie.

Wat je hier goed kan zien is dat een foto die normaal gesproken nutteloos zou zijn (de 1 seconde belichting) is met HDR van grote waarde, in dit geval om de lantaarns op straat goed belicht te krijgen en niet te doen afleiden.

Techniek en instellingen

De diafragma: ik heb gekozen om de diafragma zo laag mogelijk te houden. Het was behoorlijk donker en had al de belichtingstijd nodig. Hoe hoger het diafragma hoe meer belichtingstijd er nodig is om de juiste hoeveelheid licht in de camera te krijgen. Een diafragma van 2,8 werkt perfect voor deze foto.

De sluitertijd: Zoals gezegd heb ik gebruik gemaakt van HDR techniek. Ik heb dus meerdere foto’s gemaakt met verschillende sluitertijden. De best belichte foto heeft een sluitertijd van 15 seconden. De slechts belichte foto een sluitertijd van 1 seconde. Door deze verschillende sluitertijden te kiezen maak ik het mogelijk om een HDR effect aan de foto te geven. Klik het HDR tabblad om daar meer over te lezen.

De Lens: Voor deze foto heb ik gekozen voor de Nikon 24-70mm f/2,8. Dit is een high-end lens van Nikon die uiterst scherpe foto’s maakt. Deze lens gebruik is vaak als ik in een stedelijke omgeving ben, omdat er veel verschillende afstanden zijn tussen de objecten. Voor deze foto die ik op 42mm brandpuntafstand heb geschoten is deze lens heel prettig. Een groothoek lens zou de aandacht van de toren afleiden, een zoomlens zou niet het hele plaatje (toren, brug, woonboten, weerspiegeling) vatten.

De ISO: Ik heb ervoor gekozen om de ISO zo laag mogelijk te houden. Hoe hoger de ISO hoe sneller er mogelijk ruis optreed. Zeker bij foto’s die in het donker geschoten zijn die bij nabewerking wat extra belichting nodig hebben is een lage ISO zeer wenselijk simpelweg omdat je anders heel snel ruis krijgt. Voor deze foto zou een ISO van 200 – 400 ook prima gewerkt hebben. Dit zou een mooie uitkomst zijn als de lens een diafragma zou hebben van minimaal 5,6 ipv 2,8.

Zelf tips en tricks over stad, avond of HDR fotografie?

Heb je zelf mooie foto’s of heb je tips en tricks over dit HDR, stad of avond fotografie? Laat het ons weten door te reageren op deze post.

Meepraten op Facebook