Bezocht: 2014

Staat: Dit kasteel is in perfecte Urbex staat. Het heeft de mooie karakteristieke eigenschappen nog, geen instortingsgevaar, kortom prima urbex staat. Update 2016 – uit recente foto’s is te zien dat de rode loper weg is en de spiegel op de begane grond stuk is. Ook lijkt er wat verval te zijn in verschillende kamers, maar nog steeds een prachtig gebouw.

Beveiliging: Geen. We liepen zonder moeite het gebouw binnen, hebben daar uren gefotografeerd zonder gestoord te worden en liepen daarna ook zo het gebouw weer uit.

Huidige status ( 2017 ): de rode loper schijnt vaak te worden verplaatst. De spiegel beneden is stuk, maar het gebouw is nog steeds toegankelijk om te fotograferen.

Als urbexer heb je altijd een aantal locaties waar je extreem graag naartoe wilt. Dit zijn meestal de locaties die het minst aangetast zijn de graffiti, het moeilijkst binnen te komen (dan ben je vaak een van de eerste) en/of locaties met hele duidelijke karakteristieken. Chateau Lumiere is zo’n locatie.

Als je het gebouw in de straat ziet staan is het al imposant en als je eenmaal binnen bent wordt dit gevoel vertienvoudigd. De kenmerkende rode loper die nog altijd in de centrale hal ligt tot aan de prachtige lichtinval en het marmer dat aanwezig is in deze top urbex locatie, het is allemaal prachtig!

Net als veel locaties kent ook Chateau Lumiere verschillende (bij) namen:

  • Chateau Lumiere
  • Chateau du Lumiere
  • Chateau Keller
  • Maison a la Vierre

Ik gebruik de naam Chateau Lumiere, dit spreekt voor mij het meest.

Chateau Lumiere was onderdeel van een meerdaagse Urbex trip naar onder andere Le petit Maison, Chateau de la Foret, Prison H15, Tour MDB, Grand Moulin de Paris en meer. De dag voordat we Lumiere bezochten waren we gesnapt bij le Foret en bijna opgesloten bij Le Petit Maison, dus de spanning zat er goed in! Maar vol goede moed reden we richting de Franse Elzas.

chateau du lumiere urbex frankrijk

“Hoe kom je aan zo’n locatie?”

Er wordt mij vaak gevraagd, hoe kom je aan dit soort locaties? “Zulke prachtige gebouwen wil ik ook graag bezoeken”. In het geval van Chateau Lumiere kwam ik bij toeval op de naam van dit prachtige complex. Tijdens een eerdere urbex trip naar Luik kwam ik een groep Belgische urbexers tegen waarmee ik in gesprek raakte. Zij hadden het over val-saint-lambert waar ze ons de coördinaten van gaven, maar ook over Chateau Lumiere. Hier waren ze zelf nog niet geweest en had hun ontzettend veel moeite gekost om de exacte locatie te vinden. Deze wilden ze dan ook niet met me delen. Maar ik had de naam en dan blijft een locatie niet lang geheim. Tijdens mijn speurwerk online werd ik meer en meer enthousiast door de prachtige foto’s die ik voorbij zag komen. Al snel vond ik de exacte locatie en kon de reis gepland worden. Lees meer over hoe je een Urbex locatie vindt.

Onze foto’s van het prachtige verlaten urbex kasteel / herenhuis, Chateau Lumiere! (deel 1)

De urbex trip!

Laat in de avond kwamen we aan in een heel klein dorpje in de Elzas Frankrijk. Een prachtige tocht door de natuur die de Elzas rijk is. De zoektocht naar “het kasteel van het licht” duurde niet lang. Ons vooronderzoek had zijn vruchten afgeworpen. Echter was het te laat om naar binnen te gaan, dus besloten we de volgende dag vroeg op te staan en naar binnen te gaan. We hadden tentjes meegenomen die we op een parkeerplaats langs een doorgaande weg hadden gezet. Na een nacht van stromende regen werden we wakker met enorme motivatie om Chateau Lumiere te bezoeken. Eerst lekker een kopje koffie bij de plaatselijke cafetaria, een heerlijk warm Frans broodje bij de bakker en toen op naar het verlaten kasteel dat het hoogst op ons verlanglijst stond!

Video impressie van dit prachtige verlaten urbex kasteel

De aankomst bij Lumiere

maison a la vierre urbex fotografieToen we aankwamen bij het gebouw leek het goed dicht te zitten. Na een korte ronde om het gebouw vonden we een mooie parkeerplaats in de buurt en liepen we zo het gebouw binnen, geen obstakels, maar vrije doorgang.

Iedereen kan blijkbaar zo naar binnen, ook mensen met minder goede bedoelingen, normaal is dit een slecht teken!

Via een achteruitgang van het gebouw liepen we via de begane grond richting de centrale hal en daar lag de befaamde rode loper en zagen we de bekende spiegel omringt door marmer! De klasse droop ervan af! Wat een prachtig gebouw! En prima in takt, geen graffiti geen bende, maar 100% foto waardig. We konden ons geluk niet op.

Zoals bij elke niet al te grote Urbex locatie doorzochten we ook dit gebouw eerst of er andere mensen binnen waren. De kust was veilig dus we konden onze camera’s uit de tassen halen en de statieven neerzetten om prachtige beelden cast te leggen.

Even werden onze zintuigen nog op scherp gezet toen we op zolder waren en we gestommel beneden hoorden. Na een paar seconden de ademen inhouden bleken het ander Urbexers te zijn, dus we konden weer rustig verder.

Na een paar uur foto’s te hebben gemaakt hebben we met een voldaan gevoel het gebouw weer verlaten en zijn we doorgereden naar onze volgende bestemming, Prison H15.

Onze foto’s van het prachtige verlaten urbex kasteel / herenhuis, Chateau Lumiere! (deel 2)

Geschiedenis van Chateau Keller a.k.a. Chateau Lumiere

Het kasteel of herenhuis is eigendom geweest van een familie van industriëlen. De bekendste bewoner was een Franse minister die hier met zijn ouders lange tijd heeft gewoond. Hij en zijn familie waren zeer vermogend door hun tabaksfabrieken en liet in binnen en buitenland grote huizen bouwen. Met zijn geld subsidieerde hij veel verenigingen in de provincie waar Chateau Lumiere te vinden is.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd Chateau Lumiere opgeëist door de Duitser en moest de familie de Duitse troepen voorzien van tabak. Dit weigerde hij waardoor hij een dag in de gevangenis heeft gezeten.

Hij werd in eerste instantie opgeroepen voor dienst, maar verhuisde naar Zwitserland om hieraan te ontkomen. Toch werd hij door de Duitsers gearresteerd die hem dreigden dood te schieten. Hij wordt door de douane gered, maar als zijn bezittingen worden gevorderd en vernietigd. Na de oorlog kreeg hij verschillende medailles voor zijn trouw aan zijn land.

In de tweede wereldoorlog werd de toen nog bewoner van Chateau Keller verdreven uit zijn woonplaats. Zijn kasteel wordt daarna gebruikt als school voor invaliden oorlogsofficieren.

Na de oorlog werd hij verdacht van samenwerking met de vijand, waardoor hij voorgoed zijn politieke werkzaamheden vaarwel kon zeggen.

Hij is uiteindelijk 77 jaar geworden en begraven dichtbij zijn ouderlijk huis Chateau Lumiere. Hij is 7 jaar later herdacht tijdens een belangrijke ceremonie. Hij kreeg toen van de Franse regering erkenning voor het werk dat hij voor Frankrijk heeft gedaan.

Het gebouw heeft sinds 1993 de status van historisch monument.

chateau-lumiere-frankrijk-geschiedenis chateau-lumiere-historie-geschiedenis chateau-lumiere-vooraanzicht

Ook bij maison a la vierre geweest?

Heb jij ook een bezoek gebracht aan dit prachtige gebouw? Heb je een interessant verhaal of mooie foto’s? Deel ze dan met ons!

Meepraten op Facebook

Gerelateerde berichten