Bezoek: 2014

Staat: Het kasteel is in slechte staat. De trappen zijn bijna niet te betreden en plafonds vallen naar beneden. Het is nog toegankelijk, maar is dus erg gevaarlijk.

Beveiliging: Er lopen parkwachters rond die het kasteel goed in de gaten houden.

Huidige status ( 2017 ): De sloop is begonnen, maar ook (tijdelijk) stop gezet. Het is nog mogelijk om te fotograferen.

Meepraten op Facebook

Een van de meest beruchte en bekende urbex locaties in België is Chateau Miranda, ook wel Chateau Noisy genoemd. Het is er zeer onveilig, extreem instortingsgevaar, het licht diep in de bossen, het wordt behoorlijk goed bewaakt en door de gotische uitstraling oogt het angstaanjagend. Wij zijn naar dit beroemde / beruchte kasteel in België geweest en hebben hier ook te maken gekregen met de bewaking.

Chateau Miranda overzicht van dit prachtige kasteel midden in Belgie

Chateau Noisy A.K.A. Chateau Miranda, het was een fenomenaal kasteel…..

Het is dan echt begonnen, de sloop van dit prachtige kasteel in de bossen van België. Op elke Urbex website en elk forum kan je er de laatste weken/maanden over lezen, het einde is nabij voor dit kasteel. Het word volledig afgebroken, zie de video van CriZ VidZ hoe het kasteel er eind 2016 uitzag tijdens de sloopwerkzaamheden.

Update januari 2017

De sloopwerkzaamheden zijn in volle gang. Volgens de laatste berichten van onze lezers is begonnen met de sloop van de torens en zal snel het kasteel niet meer bestaan. Helaas een einde gekomen aan een begrip in de Urbex-scene.

Via onze collega Urbexer van AngrUrbex heb ik doorgekregen dat de sloop (tijdelijk) stil ligt en het nog wel de moeite waard is een bezoek te brengen.

Update juli 2016

Van een trouwe fan van onze website heb ik vernomen dat het kasteel er nog steeds staat. Het wordt wel met de dag gevaarlijker. De bewaking blijkt nog steeds aanwezig te zijn, maar iets verminderd actief. Het blijft dus een extreem linke locatie, zowel voor bewaking als wat betreft instortingsgevaar.

Update maart 2016

Via onze gebruikers krijgen wij de laatste dagen verschillende mailtjes binnen dat het kasteel nog niet gesloopt is. Wel is de boswachten nog altijd flink aan het patrouilleren, dus nog altijd advies om niet te gaan.

Update februari 2016

Vol goede moet diep in de nacht opgestaan voor een revisit naar het spookkasteel. Eenmaal aangekomen, komen we een andere urbex crew tegen die ons waarschuwden voor een boswachten met 3 pitbulls. Na ons vorige avontuur met hen te hebben besproken stopte er een grote jeep met aanhanger bij onze groepen. Daar stapten de twee boswachters / parkwachters van noisy uit. De ene herkende ik nog van mijn eerste bezoek! Nadat hij ons op het hart gedrukt had niet het bos in te gaan en al helemaal het kasteel niet in, omdat hij anders de honden op ons af zou laten hadden we onze beslissing wel gemaakt.

Hij legde ons ook uit dat het gebouw extreem gevaarlijk begint te worden en dat de vergunning tot sloop nu uitgegeven is. Voor alle urbexers dus het dringende advies niet naar binnen te gaan. Ik hou wel van een uitdaging, zoals lopen op verrotte houten balken op zolder bij Kasteel Hogemeyer of over het geraamte van een vloer bij Moulins de paris, maar dit is gewoon te gevaarlijk aan het worden. 

De huidige staat van het kasteel is dus ronduit slecht en de bewaking / boswachters / parkwachters houden de boel zeer scherp in de gaten. Ze schromen echt niet om hun pitbulls op je af te sturen.

Chateau Miranda het spookkasteel van België

De laatste locatie van onze eerste Urbex trip in België was dit imposante kasteel. Na het succesvolle bezoek aan het fort de la chartreuse gingen we vol goede moet richting chateau Noisy. We hadden veel gelezen over de bewaking en rottweilers etc. dus we waren op ons hoede. Eenmaal bij de plek aangekomen per auto stuitte we op een groot bos. Een verlaten spookkasteel was in geen velden of wegen te bekennen. Na verschillende rondjes gereden te hebben langs het ogenschijnlijke perceel hebben we onze auto naast andere Nederlanders gezet en gevraagd of zij hier ook voor Urbex waren. Ze vertelden ons dat het kasteel van Noisy inderdaad in deze bossen ligt.

Vol goede moet sloten we onze auto af en gingen op weg naar het kasteel. Door eerst een flink steile helling te beklimmen kwamen we daadwerkelijk is het bos. Na 30 minuten lopen en zoeken hadden we het kasteel nog altijd niet gevonden. Uiteindelijk na bijna een uur ronddwalen door het bos kwamen we aan bij Kasteel Miranda. Wat een imposant gebouw! Helemaal vol van het feit dat we de locatie dan eindelijk gevonden hadden gingen we naar binnen en haalden onze fotoapparatuur uit de tassen.

Foto’s van Chateau Miranda a.k.a. Chateau Noisy

Bewakers in dit spookkasteel midden in de Ardennen!

Na een uur te hebben gefotografeerd waren we nog lang niet klaar, we hadden enkel de buitenkant, de hoofdingang en de kelder deels gefotografeerd toen we plotseling oog in oog kwamen te staan met een beheerder / bewaker.

Deze grote man begon direct furieus in het Frans tegen ons te schreeuwen en wilde dat wij onze foto’s verwijderden en de camera’s in leverden. Uiteraard hebben we niks afgegeven. Ik liep naar buiten om richting auto te gaan, maar de bewaker hield een van ons vast en liet hem niet naar buiten. Daarop stapte ik het gebouw weer binnen en liet de man los. Hij schreeuwde dat we naar de politie moesten en met hem mee in zijn auto etc.

We besloten om hem te volgen tot aan de voordeur van het kasteel, eenmaal buiten renden we weg van hem richting de auto, waar we erachter kwamen dat een tweede beheerder / bewaker te hulp was gekomen. Net op tijd in onze auto zijn we weggekomen.

Helaas was ons bezoek aan het Chateau vroegtijdig beëindigd. Dit nodigt ons zeker uit een revisit te plannen, deze zullen jullie snel kunnen lezen op onze site!

Sfeerimpressie kasteel Noisy

credits voor: Kraids Vault

De volgende video toont prachtige beelden van heet kasteel gemaakt met een drone.

Credits voor: AeroVisuals

Het spookkasteel in de Ardennen

Dit verlaten kasteel in de Belgische Ardennen wordt niet voor niks het spookkasteel van België genoemd. Door de neogotische stijl en het feit dat het vervallen is geeft dit kasteel alle aanleiding tot denken dat het er spookt. Zoals bij veel Urbex locaties zijn er onderzoeken gedaan naar verschijningen en dergelijken. Volgens het Nederlandse team van The Ghosthunters zijn hier geen spookverschijningen. Uiteraard aan een ieder om wel of niet te geloven wat er van geest of spookverschijningen waar is. Kijk voor de uitlatingen van the Ghosthunters op hun website.

Geschiedenis van kasteel Noisy

Het kasteel is gebouwd in1866 en ontworpen door de Engelse architect Edward Milner. Het kasteel behoorde toe aan de familie Liederkerke-Beaufort, het was hun zomerverblijf. Vanaf de tweede wereldoorlog is het kasteel tot 1980 gebruikt als een weeshuis. Na die tijd tot 1991 werd het gebruikt voor sportactiviteiten. Vanaf 1991 staat het kasteel leeg. Tussendoor is er nog wel een film opgenomen, maar verder overgelaten aan de grille van de natuur.

De gemeente heeft verschillende malen een bod uitgebracht op het kasteel om verder verval tegen te gaan en een nieuwe bestemming te vinden. De familie wil echter nog geen afstand doen van het karakteristieke neogotische kasteel. Nu nog altijd een geweldige en geliefde plek voor Urbexers zoals wij.

Film in het verlaten kasteel

In Chateau Miranda hebben filmopnames plaatsgevonden voor de film Anubis en de wraak van Arghus. Zie hier een stukje van de film waar het kasteel goed te zien is:

Zelf geweest bij Chateau Noisy?

Vertel ons jouw verhaal / avontuur over jouw trip naar Chateau Miranda! Deel je foto’s en verhaal met ons!

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten