Bezoek: 24-05-2014

Staat: veel graffiti en wordt gebruikt als air-soft locatie, gebouwen zijn goed toegankelijk.

Beveiliging: geen (vaste) bewaking, wel zijn er air-soft activiteiten mogelijk.

Huidige status ( 2017 ) : Fort de la Chartreuse is nog altijd goed te bezoeken

Meepraten op Facebook

 Fort de la Chartreuse

Fort de la chartreuseHet fort heet ook wel de Citadel van Luik. Het is vrij makkelijk toegankelijk en goed te vinden. Zoals bij elke urban exploring locatie is het aan te raden om je auto op veilige afstand te parkeren. Het fort is enkel door een bosweg gescheiden van de buitenwijken van de stad en ligt op een heuvel. Het imposante verlaten gebouw doemt op uit de bossen achter een groot hek dat met verschillende sloten beveiligd is. Er is geen beveiliging aanwezig, dit komt zeer waarschijnlijk omdat er geen spullen meer aanwezig zijn in het fort de la chartreuse. Het is een kaal gebouw, maar nog zeker interessant om foto’s te nemen.

Hoewel onze beoordeling voor de locatie wat tegenvalt kan je hier schitterende foto’s maken met extreem veel karakter. De lage beoordeling heeft vooral te maken met het feit dat het niet echt een afgesloten gebied is en er dus wat van de spanning van het Urbexen af gaat.

De urbex trip

Het vinden van het fort was niet erg lastig. Online staan meer dan genoeg aanwijzingen waar het fort ligt en met Google maps heb je de exacte locatie zo gevonden. We hebben onze auto een stukje verderop in de straat gezet en zijn via een bospad naar het fort gelopen. Eenmaal op het terrein aangekomen moesten we een hek over om daadwerkelijk binnen te komen. Het is een groot en imposant complex met meerdere gebouwen.

Het eerste gebouw waar we naar binnen gingen lag aan de linkerkant in het complex gezien vanaf het punt waar we het complex op kwamen.

Eenmaal binnen hebben we uren rondgelopen en niemand tegengekomen. Tot we op een gegeven moment een auto hoorde aan de poort van het complex. Er stond iemand te bellen met zijn rug naar het complex toe. Omdat dit onze eerste buitenlandse urbex trip was, was dit een spannend moment!

Uiteindelijk ging de man weer verder en hebben we er geen last van gehad. Later tijdens dit bezoek hoorden we stemmen, mensen tegen elkaar praten. We probeerden een confrontatie te vermeiden, want er werd Frans gesproken en we wisten dat het gebouw in beheer is/was van Franstalige Belgen. Na een omweg, kwamen we de mensen toch tegen, waarop één van beide zei “Bonjour!” en weer rustig verder liepen. Voor hen blijkbaar de normaalste zaak van de wereld, voor ons even een hartverzakking momentje dat we anderen tegenkwamen. Erg grappig nu we erop terugkijken, maar toen een heel spannend moment. Uiteindelijk hebben we deze locatie afgesloten met het achterliggende gebouw waar extreem veel graffiti was en weinig interessante beelden. We zijn door een open hek weer naar buiten gegaan waar we tegemoet gelopen werden door air-softers. Later bleek dat er ook een begraafplaats op het terrein te zijn geweest die wij niet hebben gezien, reden voor een revisit!

Onze foto’s van het Fort de la Chartreuse

Wil jij deze foto’s aan je muur? Bestel dan snel in onze shop!

Geschiedenis van Fort de la Chartreuse

Het bijna 200 jaar oude fort is door Nederlanders in 1817 gebouwd aan de rand van de stad ter verdediging van de stad. Tot 1830 was het fort ook daadwerkelijk in Nederlandse handen. In 1830 na de Belgische revolutie werd het fort veroverd door de Belgen.

Bijna 100 jaar later fungeerde het inmiddels verlaten fort als onderdeel van de verdediging van de stad tijdens de eerste wereldoorlog. In 1914 op 5 augustus werden verschillende forten ter verdediging van Luik door Duitse troepen aangevallen. Duitse manschappen en geschut bestookten de forten, waaronder het fort de la Chartreuse. Ondanks de muren van gewapend beton wisten de Duitser binnen twee dagen op 7 augustus 1914 de forten binnen te dringen en te veroveren. De dorpen en buitenwijken van de stad rondom de forten waren leeg en verlaten, de bewoners waren het gebied ontvlucht. Op de ochtend van 8 augustus 1914 werd uiteindelijk ook het fort de la Chartreuse veroverd en trokken de Duitsers verder de stad binnen.

Duitse gevangenis

In zowel de eerste als de tweede wereldoorlog fungeerde het fort de la chartreuse als gevangenis voor de Duitsers.
In deze periode zijn 49 gevangenen voor het vuurpeloton gekomen bij het fort en op het terrein begraven. Naast de hoofdingang is voor hen een gedenkplaats ingericht.

Aan het einde van de tweede wereldoorlog, tussen 1944 en 1945 werd het fort gebruikt als een militair ziekenhuis voor de Amerikaanse geallieerden, genaamd 28e US Army General Hospital.

Daarna deed Chartreuse dienst als kazerne waar ook de bekende schrijver Hugo Claus zijn 6 weken durende opleiding van zijn dienstplicht vervult.Begin jaren tachtig verlaten diverse bataljons Chartreuse om elders ondergebracht te worden en sinds 1982 is het fort helemaal verlaten.

Toegankelijkheid van de Citadel van Luik

Het fort de la chartreuse is via twee kanten toegankelijk. De kant heuvel af is de moeilijkste kant, deze kant hebben wij genomen, omdat we de andere kant nog niet ontdekt hadden. Hiervoor moet je een hek over klimmen om binnen te komen. De andere kant van het fort is simpel toegankelijk via een opening in het hek, of als je geluk hebt kan je meelopen met air-softers. Check voor meer informatie over air-soften in het fort op mxp.nu.

Sfeerimpressie van het fort de la chartreuse

Wij hebben zelf helaas geen video’s gemaakt van het fort. Hier zijn we bij latere locaties pas mee begonnen. Daarom hier een video van “Urbex video” op youtube. Alle credits naar hen. Zie in de video hoe donker het fort is en bekijk de lange gangen, een bijzonder aangezicht.

Huidige staat

Het is een fort, dus gebouwd om zeer sterk te zijn en tot in lengte der dagen te blijven staan. Het gebouw is dan ook vrij veilig om te betreden, het zal niet snel instorten. Wel is er veel graffiti aangebracht op de muren, dit kan uiteraard hele interessante foto’s opleveren, maar over het algemeen is het zonde. Er zijn geen speciale onderwerpen te vinden, geen meubels of andere spullen.

Fotoshoot

Als je een fotoshoot wilt in een locatie die zeer bijzonder is, dit kan! Er worden vaak fotoshoots gedaan in het fort. zie hieronder een video over een fotoshoot in het fort. (video credits robertdijkstra)

Ben je geinteresseerd in een fotoshoot op een bijzondere Urbex locatie? Stuur ons dan een mail!

Het spookt!

Net als vrijwel alle urbex locaties zijn er mensen die geestverschijningen melden in en om het fort de la chartreuse. Wij hebben dit zelf niet meegemaakt, maar er zijn onderzoeken gedaan naar paranormale activiteiten in en om het fort, zie onderstaande video en oordeel zelf. (credits voor hunting ghost nederland)

Zelf het verlaten fort bezocht?

Ben je zelf in het fort de la chartreuse geweest? Heb je mooie verhalen en mooie foto’s stuur ons deze toe! Of reageer op dit bericht, wij kijken uit naar jouw verhalen en foto’s.

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten