Bezocht: 2014

Staat: Grand moulins de Paris staat al jaren leeg en vertoond duidelijke tekenen van verval. Het beton is op verschillende plaatsen flink verrot, dus de staat van dit gebouw is zeer slecht.

Beveiliging: Geen. Zonder problemen het gebouw binnen gelopen en zonder problemen weer naar buiten.

Huidige status ( 2017 ): gebouw nog steeds toegankelijk.

Als urbex fotograaf kom ik op veel bijzondere plekken. Sommige plekken zijn prachtige zoals Chateau Lumiere, of Chateau de la Foret. Andere plekken zijn helemaal gestript en vergaan zoals ook het geval bij Grand Moulins de Paris. Toch heeft dit gebouw iets heel bijzonders, ten eerste is het gebouw immens groot en heeft het nog karakteristieke elementen. Dit maakt het gebouw toch heel interessant om te fotograferen. 

Meepraten op Facebook

grand moulins de parisHuidige staat

Dit verlaten gebouw tegen de grens van Frankrijk staat al lange tijd leeg en is onaangetast. Dit betekend dat de natuur het langzamerhand aan het terugnemen is. In een deel van het gebouw zijn alle vloeren en plafonds weggerot en de betonnen trappen in het pand zijn vergeven van betonrot. Het is dus in zeer slechte staat en gevaarlijk om te betreden. Het is handig om iemand bij je te hebben die verstand heeft van bouwconstructies, zodat er gewezen kan worden op de zwakke plekken. Op de meeste plekken is het wel duidelijk dat het op instorten staat. Op sommige delen denk je dat het prima te doen is, maar blijkt toch veel gevaarlijker dan in eerste instantie gedacht. Kijk dus heel goed uit als je hier naar binnen gaat!

 

Onze foto’s van Grand Moulins de Paris

Videoimpressie van Grand Moulins deParis

Het is nog heel even wachten op de video! Waarschijnlijk binnen een paar dagen online!

De trip

Dit was een van de laatste locaties van onze meerdaagse België en Frankrijk trip. We hadden al veel spanning achter de rug bij Chateau Lumiere, Chateau de la Foret, Prison h15 en Le Petit Maison. Deze locatie was duidelijk van een totaal ander kaliber dan de voorgaande. Bij aankomst zagen we een flink vervallen gebouw waar vrijwel geen raam meer van heel was, veel van was ingestort. Je kon duidelijk zien dat het al jaren lang werd overgenomen door de natuur. We liepen ook heel simpel het terrein op, zonder dichte hekken of obstakels.

Eenmaal binnen waren we toch wel verrast door de verschillende karakteristieke onderdelen van dit pand. We hadden buiten het idee dat we binnen 15 -30 minuten weer weg zouden zijn, maar dit is toch een stuk langer geworden door de interessante elementen.

Zo waren de graansilo’s nog aanwezig, de werkbanken, een grote ruimte met verschillende schuin geplaatste pilaren, kortom genoeg materiaal voor fotos!

We zijn een paar verdiepingen omhoog gelopen, maar na de 4e verdieping werd het ons wat te gevaarlijk. De betonrot was overal volop te zien en de trappen waren absoluut niet veilig genoeg.

Zonder pottenkijkers rustig onze foto’s kunnen maken en onze weg weer vervolgen naar de volgende locatie.


Geschiedenis van Grand Moulins de Paris

Het pand in Lille (Frankrijk) werd gebouwd in 1921 en in gebruik genomen als graanfabriek (meel en tarwekorrel verwerkingsfabriek). Het urbex fotografie urban exploring frankrijkgebouw is ontworpen door de architect Vuagnaux en is gebouwd in en Neo-Vlaamse stijl, zeer modern voor die tijd.

In 1928 werd het gebouw in gebruik genomen door Les Grand Moulin de Paris tot het in 1989 tot stilstand kwam. De sluiting kwam door een teruggang in industrie en minder afnamen van goederen. In 1989 is de gehele locatie verkocht aan een particuliere eigenaar. Op het hoogtepunt werkten er 366 mensen voor de fabriek.

De molen was de eerste grote industriële installatie in de omgeving. Een immens gebouw dat aan de oever van een rivier ligt. Juist de ligging heeft de doorslag gegeven voor de keuze van deze locatie, water en een spoorverbinding in de buurt maakte transport een stuk gemakkelijker.

Nu zijn de Grand Moulins de Paris onderdeel een een stadsvernieuwingsproject. Er zullen huizen gebouwd worden, parken worden aangelegd en er zal plaats komen voor natuurgebieden.

De start van de bouw en uitvoering van het vernieuwingsteam staat gepland voor 2016. Als je er nog heen wilt moet je dus snel zijn!

Het volledige bedrijf

De Grand Moulins de Paris hebben meerdere vestigingen en is vandaag de dag nog altijd actief als bakkerij. Sinds 2015 is het volledige concept vernieuwd en gaat het door onder dezelfde naam als vroeger. Bekijk hun website.

Ben jij hier ook geweest?

Heb jij ook een bezoek gebracht aan deze imposante locatie? Deel je verhaal en je foto’s met ons!

Meepraten op Facebook