Bezocht: 2015

Staat: Behoorlijk vervallen locatie. Veel van de glas in lood ramen zijn stuk, graven zijn opengebroken, en bij de ingang zijn verschillende delen ingestort. Eenmaal in de kerk is het redelijk te doen.

Beveiliging: Waarschijnlijk de best beveiligde urbex-locatie. Het staat pal naast een politiebureau. Er is dus veel controle en erg moeilijk om ongezien naar binnen te komen. Naast dat het in de tuin van het politiebureau ligt is het gebouw ook omringt door een redelijk hoge muur. Binnen is er geen beveiliging.

Huidige staat ( 2017 ): Er wordt gesproken over renovatie. Het zijn dus de laatste dagen/weken dat de kerk nog toegankelijk is voor fotografen.

Direct naast een politiebureau gelegen. Gravestone church is behoorlijk goed beveiligd!

Gravestone Church

De kerk dankt haar naam aan de graven in het midden van de kerk die zijn opengebroken. Deze locaties stond al lange tijd op ons verlanglijstje. Dit geeft een extreem macabere uitstraling, zeker doordat er rondom beenderen en schedels te vinden zijn. Deze eeuwenoude kerk stamt uit het jaar 1215 en staat al jaren verlaten in de straten van een klein dorpje nabij Charleroi. De hoofdbewoners zijn momenteel honderden duiven. Dit is overigens goed te zien aan de grote hoeveelheid duivenpoep.

Verschillende namen voor Eglise Saint-Vaast

De verlaten kerk luistert binnen de Urbexwereld naar verschillende namen:

  • Saint-Vaast
  • Eglise Saint-Vaast
  • GraveStone Church
  • Horror church België
  • Grave Tomb Church

Dit komt vaak voor in de Urbex wereld, omdat er fotografen zijn die geen voor of na onderzoek doen naar locaties en er hun eigen naam aan geven. De bekendste naam is Gravestone Church!

Het vinden van deze locatie heeft even geduurd en dat is maar goed ook. Als het voor ons ervaren Urbexers lastig is de locatie te vinden, zal dit voor kwaadwillenden waarschijnlijk ook zo zijn!

De beenderen en schedels geven de vervallen kerk een behoorlijk heftige rauwe rand! De eerste keer dat je deze locatie binnenloopt zullen de rillingen over je rug lopen!

Gravestone Church in België – de trip

Dit is “by far” de meest bizarre urbex-locatie die we hebben bezocht. Het begint al bij aankomst. Je rijdt langs de kerk, altijd een mooi moment om de locatie gevonden te hebben, en bekijkt aan de voorkant of je naar binnen kan.

Uiteindelijk bleek de voorkant potdicht te zijn, dus reden we langs de kerk richting de achterkant. Terwijl we de hoek om reden sloeg de schrik toe….. een behoorlijk politiebureau. We zaten vol ongeloof te kijken naar de mogelijkheid om de kerk binnen te komen.

232


Aantal gemaakte foto's

261


Kilometers naar locatie

Google maps er nog een keer bij gepakt, rondjes gelopen, maar het bleek echt niet anders te kunnen, we moesten langs het politiebureau. Een andere locatie zoeken was ook echt geen optie, Gravestone Church is echt een begrip in de urbex scene dus daar moet RVGFotografie geweest zijn!

Spullen gepakt auto uit het zicht gezet en met z’n vieren liepen we alsof het de normaalste zaak van de wereld was, volledig in het zwart, volgepakt, langs het politiebureau. Met een korte sprint glipte we achter een muur waardoor we niet zichtbaar waren voor het politiebureau.

Na even de omgeving verkend te hebben liepen we een voor een richting de muur achter de kerk, achter een klein huisje bij de muur. Daar bleek de muur een flink stuk afgebroken te zijn waardoor we enigszins normaal het terrein van de kerk op konden. We waren binnen!

Opengebroken graven…. wat een bizarre locatie!

Foto's van Gravestone Church

Binnen in deze epische Urbex locatie

Eindelijk waren we binnen Gravestone church, de locatie die al tijden op ons lijstje stond. Bij binnenkomst waren we nog niet erg enthousiast, de achteringang was vervallen en deels ingestort.

Na een kamer te hebben gehad kwamen we binnen in de kerk, wow! Bizar, dit is de definitie van een verlaten en verwaarloosde kerk! De vloer was opengebroken, graven geplunderd, beelden waren weg, extreem veel duiven en duivenpoep, maar wat het meest opviel… beenderen en schedels. De menselijke resten waren echt shocking.

Na een korte verkenning van de kerk, zowel beneden als boven bleek dat er niemand anders was dan wij. We konden gerust onze spullen uitpakken en beginnen met het maken van foto’s. Alles is zo’n beetje interessant om te fotograferen in deze kerk. Het is zo ongebruikelijk wat je hier ziet dat je het allemaal wilt vastleggen.

Eenmaal boven bij het orgel, na een aantal foto’s daar te hebben gemaakt, hoorde we voetstappen en mensen bij de ingang van de kerk….. We waren ervan overtuigd dat de politie een kijkje kwam nemen, dus we hielden onze adem in! Gelukkig beken het andere urbexers te zijn!

Na even gedag gezegd te hebben (fluisterend) bleek deze andere groep het nogal ruim te nemen met het begrip “voorzichtig doen en vooral niet teveel geluid maken”. Gelukkig waren wij bijna klaar met onze foto’s, dus konden we de luidruchtige groep achter ons laten.

Nu werd het spannend, we moesten ongezien weer het terrein van de kerk verlaten, maar hadden nu geen goed zicht op het politiebureau. Op de gok, in een beweging klommen we over de muur en liepen we, wederom alsof het de normaalste zaak van de wereld was, langs het politie bureau richting onze auto. Gelukt!

Gravestone Church konden we van onze Urbex lijst strepen. Wat een ervaring en wat een bizarre kerk! Echt een aanrader voor de wat meer gevorderde urbexer!

Foto's van Gravestone Church

De geschiedenis van de Saint Vaast kerk in België

Deze kerk die behoorlijk weggestopt is in een klein dorpje, heeft een rijke en vooral hele lange geschiedenis. De eerste vermeldingen van de kerk gaan terug naar 1171. Volgens officiële berichten opende de kerk haar deuren op 1211. De kerk droeg in eerste instantie de naam Chapel Boegnies.

In 1604 kwamen de Nederlanders die rondzwierven in de provincie Henegouwen naar het kleine dorpje om te plunderen en vernielingen aan te brengen. Chapel Boegnies bleef hierbij niet bespaard. De Antonius beelden werden vernield en graven werden opengebroken. De kerk werd gebruikt als stal voor de paarden. 4 jaar later in 1608 namen Spaanse soldaten de dorpen over, net als de kerk. De kerk onderging een renovatie die voltooid werd in 1785. De klassieke stijl die de kerk nu heeft is een nalatenschap van die renovatie.

Ondanks de bewogen geschiedenis, plunderingen, vandalisme en de lange tijd dat de kerk verlaten is, zit deze kerk nog vol karakter! Bijvoorbeeld de prachtige glas in lood ramen!

Van 1794 tot 1814 maakte Henegouwen deel uit van de Franse republiek net als het kleine dorpje Fontaine-l’Évêque. In de jaren daarna is het vrij rustig  in en rondom de kerk.

Na ruim 30 jaar niet meer in bedrijf te zijn geweest heeft de gemeente de beslissing dit jaar ( 2017) genomen om geen nieuwe renovatie te geven aan deze vervallen kerk in Charleroi, maar om het plat te leggen en een nieuwe bestemming voor te vinden. Wanneer de sloop gaat beginnen is in België altijd de vraag, maar er komt geen geld voor renovatie. Wees er dus snel bij!

Bijzondere lichtinval geeft net dat beetje extra sfeer aan de ruimtes in Gravestone Church.

Ben jij ook bij Gravestone Church geweest?

Praat met ons mee over deze prachtige locatie! Heb je verhalen of foto’s deel ze met ons door te reageren op dit bericht of een mail te sturen!

Een foto van Gravestone Church aan je muur?

Wil jij één van deze foto’s aan je muur? Kijk dan snel in onze shop! Staat de foto die jij wil niet in onze shop? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde berichten