Bezocht: 2014

Staat: De kolenmijn staat al lange tijd leeg, dit is ook te merken. De natuur heeft een flink deel overgenomen. Maar het gaat om een kolenmijn, wat inhoudt dat het heel stevig en solide is, dus instortingsgevaar zal je niet snel tegenaan lopen.

Beveiliging: Er loopt geregeld een opzichter rond met hond, hou dit goed in de gaten, verder geen beveiliging.

Huidige situatie ( aug 2017 ): Wordt gerenoveerd en deels gesloopt, nog wel urbex mogelijk, maar slechts op een gedeelte van het terrein, best na 17:00.

Meepraten op Facebook

Werkelijk waar een begrip in de Urbex scene, Hasard Cheratte. Een enorm grote verlaten kolenmijn aan de rand van Luik in België. Als belangrijkste van “des Charbonnages du Hasard” is Hasard Cheratte jaren lang een belangrijk onderdeel geweest van de lokale en regionale economie.

Het gebouw is om meerdere redenen een begrip:

  1. De omvang, het is enorm!
  2. De verhalen, honden en bewakers in de hoofdrol
  3. De rijke historie van het complex
  4. De bijzondere bouwstijl , neogotisch (net als Chateau Noisy)

Meer dan genoeg redenen voor ons om eens een kijkje te nemen in dit bekende en beruchte gebouw. Het gebouw zal niet heel lang meer bestaan, want sanering staat gepland op 2016. De tweede trip naar Hasard zagen borden bij het complex.

Update augustus 2017

Hasard is nog te bezoeken. Wel zijn de sloopwerkzaamheden volop in gang. Na een uur of 5 in de middag is de beste tijd om the gebouw nog even te bezoeken. Door sloopwerkzaamheden wordt het gebouw wel veel instabieler. Het is dus wel een stuk gevaarlijker geworden om de kolenmijn binnen te gaan.

Onze foto’s van de verlaten kolenmijn

Uiteraard hebben wij ons best gedaan om prachtige foto’s te nemen van deze steenkolenmijn, kijk hier onze foto’s.

Video impressie van Hasard Cheratte

Wij hebben op deze geweldige locatie video opnames gemaakt om jou te kunnen meenemen in dit mooie complex!

De geschiedenis van Hasard Cheratte

De verlaten mijn kent een hele rijke geschiedenis. De eerste schacht is gegraven in 1848 en is tot 1977 operationeel geweest, sindsdien staat het gebouw leeg.

Toen in 1851 bleek dat de grond rijk was aan steenkolen werden gelijk nieuwe schachten gegraven, in totaal had Hasard 4 schachten. Vanaf die tijd zijn ook de bovengrondse gebouwen ontstaan. In de glorietijden van de kolenmijn werkte er 1500 mijnwerkers en was het een bloeiend bedrijf dat belangrijk was voor de regionale economie. Rondom de mijn ontstond een klein dorpje met 250 huizen en een hotel om de werkers te huisvesten.

Om de steenkolen naar boven te halen werd water van de nabij gelegen rivier de tunnelschachten ingespoten, zodat deze overstroomden en de steenkolen gedolven konden worden. In 1877 ging dit helemaal mis, de overstroming veroorzaakte een grote instorting van de tunnels waardoor alle werklieden in die tunnel omkwamen. De mijn is toen voor het eerst gesloten.

In 1907 werd de mijn heropend. Investeerders wilden de kolen uit de grond halen, dit keer met een nieuwe delving methode. Bij de meeste mijnen wordt een simpele toren gebouwd waar katrollen in hangen die de inhoud van de mijn naar boven kunnen halen.

Hasard was hierin echter anders. De toren voor de eerste schacht is ontworpen in neogotische stijl, waardoor het een soort kasteel uitstraling krijgt. De reden dat hiervoor is gekozen is niet duidelijk, ik denk dat het met aanzien te maken heeft gehad. De toren voor schacht 3 heeft echter wel de “normale” uitstraling die je zou verwachten bij een kolenmijn.

Het complex is na 1977 opgekocht door de Vlaamse projectontwikkelaar Armand Lowie die begon met het slopen van de gebouwen. Tussen 1978 en 1997 zijn er verschillende pogingen gedaan om het complex te beschermen tegen afbraak en te behouden als belangrijk onderdeel van de Luikse geschiedenis.

Hasard Cheratte 2015

Tegenwoordig is de steenkolenmijn van Hasard een ruïne en vinden er al jaren geen werkzaamheden meer plaats. Nu is zelfs ARCADIS (gespecialiseerd in stadsvernieuwing) is aangesteld om sommige gebouwen te restaureren en andere gebouwen die niet meer te redden zijn te slopen. Het is dus bijna gedaan met het urbex foto’s maken van in en rond deze prachtige plek.

De trip naar deze prachtige kolenmijn in Cheratte

We zijn twee keer naar deze Urbex locatie geweest. De eerste keer hebben we heel lang gedaan over het vinden van een ingang. Toen we eenmaal binnen waren was het al vrij laat en stuitten we na 1,5 uur op een opzichter met hond, tenminste we hoorden de hond en opzichter toen besloten we te vertrekken.

Een revisit heeft verschillende voordelen, 1 je weet hoe je binnen moet komen, 2 je hebt een aardig beeld van de locatie en of je foto’s wel of niet goed gelukt zijn.

Het tweede bezoek ging een stuk makkelijker. We wisten inmiddels dat we via de achterkant naar binnen moesten. Langs verschillende huizen en daarna een lange afdaling kwamen we bij Hasard aan. Kijk heel goed uit als je hier komt, het bospad is ten eerste heel steil waardoor je makkelijk je aandacht verliest en je de scherpe punten die uit de grond steken zo over het hoofd ziet. Geen goed begin van je Urbex trip als je daarin stapt. Ook is het een heel erg glibberig weggetje, dus houd je aandacht erbij al is dat soms erg lastig als je het prachtige gebouw in de bossen ziet opdoemen!

Je komt eerst binnen op een achter plaats, vrijwel direct bij de mijnschachten. Deze schachten zijn afgesloten. We hebben uren rondgelopen op het complex en veel foto’s kunnen maken. Bekijk goed wat je al gehad hebt, want er is heel veel te zien, je kan van veel verdiepingen hoog tot ondergronds!

Uiteindelijk zijn we de tweede trip doorgekomen zonder honden, bewakers of iets dergelijks!

Ben jij hier ook geweest?

Wij zijn heel erg nieuwsgierig naar jouw of jullie verhalen en foto’s! Deel ze met ons door te mailen of te reageren op dit bericht.

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten