Bezocht: 2014

Staat: De koeltoren is in redelijke staat. Sommige plekken is het hout wel dusdanig aangetast dat het gevaarlijk is. Update 2016, schijnbaar is de trap weggehaald bij de ingang, het is dus waarschijnlijk niet meer mogelijk om naar binnen te komen.

Beveiliging: Wij hebben totaal geen beveiliging gezien, het hek stond open en we liepen zo naar binnen. Uiteindelijk was het hek dicht toen wij weg wilden, maar van bewaking was geen spraken.

Huidige status ( 2017 ): trap is verwijderd, maar er schijnen touwen gehangen te zijn om toch nog binnen te kunnen komen. Dit maakt de locatie stukken gevaarlijker.

Meepraten op Facebook

Deze koeltoren hebben we “per ongeluk” gevonden. We waren op zoek naar powerplant IM met de daarbij horende koeltoren. We dachten deze gevonden te hebben, maar stuitte op deze kleinere, maar niet minder interessante koeltoren. Le Petite Maison dankt haar naam aan het huisje dat midden in de koeltoren staat. De reden dat het huisje daar staat is totaal onduidelijk, maar het kan een toezichter huisje zijn geweest.

In de Urbex scene worden vaak verschillende namen gegeven aan locaties, zo kent deze locatie er ook meerdere:

  • Le Petite Maison
  • Koeltoren Carsid
  • Haute Fournage no.6

Hoewel het niet de juiste koeltoren was, was het zeer fraai om hier foto’s te maken. We liepen zeer makkelijk het terrein op en de toren binnen. Momenteel schijnt het zo te zijn dat de trap naar de ingang verwijderd is, dus dat het onmogelijk is om binnen te komen.

Update 2016 le petite maison

Helaas is het niet meer mogelijk om binnen te komen in deze kleine maar prachtige koeltoren. De trap naar de ingang van de koeltoren is weggehaald, dus het is onmogelijk om binnen te komen.

Wij hebben nog foto’s kunnen nemen van deze plek!

Onze foto’s van de urbex koeltoren Le Petite Maison in België

Video impressie van de verlaten koeltoren Petite maison

Geschiedenis en verhaal van Le Petite Maison

De officiële naam van de koeltoren is de koeltoren Haut Fourneau 4 Marcinelle de Carsid (“La Providence”) in Charleroi, ook wel HF4 genoemd. Deze hoogoven is sinds 2008 buiten gebruik. In maart 2012 is besloten de hoogoven voorgoed te sluiten. Dit biedt mogelijkheden voor jou en andere urbexers, het feit dat het complex al lang leeg en stil staat betekend ook dat het behoorlijk gevaarlijk kan zijn.

De fabriek is stilgelegd wegens een overschot op de staalmarkt als gevolg van de economische crisis. Dit had grote gevolgen voor de ruim duizend medewerkers die er bij HF4 aan het werk waren, die raakten namelijk allemaal hun baan kwijt.

HF4 is niet de enige die dicht moest, HF6 heeft bijvoorbeeld ook haar deuren moeten sluiten. Echter is het veel waarschijnlijker dat HF6 haar deuren ooit weer zal openen, HF4 zal voorgoed gesloten blijven.

Toch is het vreemd dat HF4 nooit meer zal worden opgestart aangezien net voor de sluiting in 2007 de hoogoven was vernieuwd, wat extreem veel geld heeft gekost. De vernieuwing werd gedaan omdat deze hoogoven één van de meest productieve was van heel Europa, toch een flinke prestatie.

Momenteel wordt er door de lokale autoriteiten gespeeld met het idee om een museum te maken van de site. Deze plannen zijn nog niet erg concreet, mede omdat het erg duur is om de bodem te saneren (130 miljoen euro) De regio heeft hiervoor zeer waarschijnlijk geen geld. De toekomst van de site blijft dus spannend.

Tot er een duidelijke bestemming komt, blijft dit een zeer interessant object voor Urbexers!

De trip naar de koeltoren

Normaal gesproken hoort er bij een koeltoren ook een energiecentrale of fabriek. We hebben in dit geval gekozen om naar de koeltoren te gaan, omdat het vrij laat op de dag was. Na onderzoek te hebben gedaan naar deze koeltoren blijkt dus dat het om petit maison gaat en niet om IM plant, waar we later ook zijn geweest.

Na een aantal uur rijden kwamen we aan bij de koeltoren. Als je voor het eerst in je leven aan de voet van een koeltoren staat is het heel indrukwekkend! Dit was ook het geval bij Le Petit Maison. In eerste instantie reden we met de auto het terrein op, maar bedachten ons dat het niet zo handig was aangezien het hek vrij nieuw is en we bedrijvigheid op het terrein zagen. Na besloten te hebben de auto op een nabij gelegen parkeerplaats te zetten liepen we naar de koeltoren.

We konden zonder problemen door een open poort lopen zonder dat we iemand tegen zijn gekomen, laat staan iemand ons aansprak. We kwamen al vrij snel aan bij de koeltoren. Na kort de directe omgeving te hebben onderzocht besloten we de trap omhoog te lopen om te kijken of de deur richting de entree van de koeltoren open was en dit was zo!

Het eerste gevoel was WAUW! Geen graffiti, delen waren groen aangetast door het weer en de grootte van de toren was heel indrukwekkend. Het is wel goed oppassen als je binnen bent, het volledige frame binnen is van hout. Door het weer is het hout flink aangetast dat het op verschillende plekken behoorlijk rot is, doorbuigt en op bepaalde plekken zelfs helemaal weggerot is.

Op ons gemak begonnen we met foto’s maken van de toren met het kleine huisje in het midden. Na 2 uur binnen de toren te zijn geweest waren we tevreden en liepen we de toren uit richting de poort.

Aangekomen bij de poort bleek dat deze op slot was! Blijkbaar waren er mensen aan het werk op het terrein. Gelukkig was het mogelijk om een aantal meters verderop door een gat in het hek naar buiten te kunnen. Zonder kleerscheuren of bewaking konden we richting de auto lopen en onze trip vervolgen richting Chateau Lumière in Frankrijk!

Toegankelijkheid Carsid koeltoren

Zoals gezegd deze koeltoren in België is niet goed toegankelijk. Hoewel het vrij simpel was om binnen te komen, bevindt het zich op een terrein waar nog volop gewerkt wordt. Dit bleek wel toen we naar binnen liepen en het splinternieuwe beveiligingshek wagenwijd open stond en na onze fotoshoot dit hek dicht was. Houdt er dus goed rekening mee dat er mensen kunnen zijn op deze plek.

Huidige staat

De huidige staat van de koeltoren is ronduit slecht. De gehele binnenkant heeft een houten constructie en door het jarenlang blootstellen aan regen en andere natuurinvloeden is deze houten constructie link toegetakeld. Op sommige plekken is het hout zo vochtig en slap geworden dat het flink meegeeft als je erop staat. Dit maakt het natuurlijk niet veiliger, maar wel een stuk spannender. Onlangs las ik online een update van andere fotografen die hier graag foto’s wilde maken en blijkbaar is de trap richting de ingang weggehaald. Het is dus zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk om deze interessante koeltoren te bezoeken van binnen, enkel de buitenkant.

Haute Fournage no.6 (update)

Er ligt een complex aan de overkant van de weg (hf4) en aan de overkant van de rivier (hf6). Bij Hf6 kan je via de koeltoren helaas niet komen. We hebben aan de overkant nog rondgereden om een ingang te vinden, maar aangezien we laat op de dag waren hielden we het snel voor gezien. Dit komt op het lijstje voor een volgende trip.

Update – Inmiddels Haute Fournage no. 6 (hf6) ook bezocht. Wat een immens complex!! Eerder niet wetende dat dit HF6 was, wat uiteindelijk vrij logisch is als je de afkorting goed bekijkt ;). Binnenkort komt deze trip ook online en kan je genieten van onze foto’s en video’s!

Ben jij ook in Le Petite Maison geweest?

Vertel ons jouw verhaal en deel je foto’s met ons! Ben je er bijvoorbeeld onlangs nog geweest, dan kan jij ons vertellen of de trap inderdaad weg is en we zijn altijd heel benieuwd naar de foto’s van jou!

Meepraten op Facebook

Gerelateerde berichten