Bezoek: 2014

Staat: Het treinstation is overgeleverd aan de natuur, dus is flink stuk. De treinen zijn weggehaald, dus nog enkel het station is te fotograferen.

Beveiliging: geen, heel makkelijk te vinden en binnen te komen.

Huidige status ( 2017 ): toegankelijk

Meepraten op Facebook

Montzen treinstation Urbex locatie België

Tijdens een van de eerste trips richting België had ik het treinstation Montzen op de planning staan. Online vond ik verschillende interessante foto’s van oude treinstellen die nog op het verlaten treinstation aanwezig zouden zijn. Na eerst het oude verlaten belasting kantoor in Neerpelt te hebben bezocht zijn we doorgereden richting Montzen Gare.

 

Foto’s van het verlaten treinstation Montzen

De urbex trip naar Montzen gare

Zoals bij elke Urbex locatie tast ik de locatie eerst goed af en gaat er een heel onderzoek aan vooraf om de Urbex locatie te vinden en de juiste plek te vinden om de locatie binnen te komen. Bij deze locatie was het niet erg moeilijk om binnen te komen of om de locatie te vinden. Echter waren er wel mensen in nabij gelegen pand aan het werk. Deze hadden totaal geen aandacht voor ons, dus konden we rustig een goede ingang zoeken.

Deze locatie zou ik ook aanraden voor beginnende Urbexers, je kan namelijk heel rustig je gang gaan, er zijn geen hekken waar je langs moet om binnen te komen, dus het zal ook niet snel voorkomen dat je problemen krijgt dat je binnen bent.

Bij aankomst bij het gebouw is het nogal indrukwekkend, het oogt extreem groot, een langgerekt gebouw. Eenmaal binnen valt het mee, het is een vrij klein treinstation. Bij binnenkomst viel de teleurstelling direct in, de treinstellen waren niet meer. Het pand is verder niet heel bijzonder, wel zijn de lijnen van de grote stationshal interessant, dit nodigde ons uit om toch foto’s te maken, zie onderstaande fotoserie van Montzen treinstation.

Geschiedenis Montzen treinstation in België

Het treinstation stamt uit 1917 en had in eerste instantie het doel om Duitse troepen te bevoorraden. Na de inval van 1914 namen de Duitsers de leiding over het spoornetwerk in de regio. Montzen speelde een belangrijke rol in dit netwerk na 1915. De bouw van het station begon in 1915 door Russische krijgsgevangenen die door de Duitsers gevangen waren genomen.

Het station was rond 1930 een zeer welvarend station, één van de mooiste in de regio en kon mede door het winnen van prijzen blijven groeien. Totdat de tweede wereldoorlog uitbrak, hierdoor kwam het vervoer grotendeels stil te liggen en was de rooskleurige toekomst van het station in één klap zeer onzeker.

Door flinke bombardementen in de regio en rondom het station in 1944 werd het station vrijwel volledig afgesloten en lagen de activiteiten nagenoeg stil. De geleden schade na de bombardementen werd weliswaar herstelt na de oorlog, maar de gloriedagen van 1930 zal het station nooit meer zien.

In 1952 werd het station enkel nog gebruikt voor goederen vervoer. Momenteel heeft het station totaal geen functie meer, enkel plaats voor Urbexers en helaas vandalen en rondzwervende groepen. Het station heeft nog geen herbestemming en het is de vraag of dit er ooit zal komen. Zo nu en dan staan er oude treinstellen op het nabijgelegen rangeer terrein, maar verder is het verlaten en wordt het met de jaren meer en meer overgenomen door de natuur.

Zelf Montzen bezocht?

Ben jij ook naar het verlaten station Montzen geweest? Deel dan je verhaal en je foto’s met ons. We zijn altijd op zoek naar een nieuwe status update, foto’s en inspirerende of spannende verhalen!

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten