Bezocht: 2014

Staat: De gevangenis is in redelijke staat. Er zijn veel vernielingen aangebracht en er zit vrijwel overal graffiti. Het gebouw is wel vrij veilig voor Urbex begrippen.

Beveiliging: Geen beveiliging tegengekomen. Het schijnt dat er soms politie in het pand aanwezig is, maar dit hebben wij niet gehad. De Roma’s aan de ingang van de gevangenis is waar je het meest alert op moet zijn.

Huidige status ( 2017 ): Prison wordt gesloopt. Het is niet meer toegankelijk en er kunnen geen foto’s meer gemaakt worden.

Een verlaten gevangenis, dit laat weinig aan de verbeelding over. Prison h15 is een immens pand waar ooit zware criminelen gehuisvest waren. Tegen de grens van Frankrijk ligt deze verlaten gevangenis te wachten op fotografen!

Meepraten op Facebook

De trip naar Prison H15

De gevangenis was onderdeel van onze meerdaagse urbex trip naar Belgie en Frankrijk. Na Chateau de la foret, Le Petit Maison en Chateau Lumiere stond Prison H15 op de planning. Door de lange afstanden tussen de locaties kwamen we pas laat aan op bestemming. Onze spullen snel in een hostel gezet gingen we op verkenningstocht richting de Prison.

Onze coordinaten klopten gelukkig perfect en we kwamen het terein op rijden waar we aan onze linkerkant de verlaten gevangenis zagen liggen. Wat een enorm gebouw! Een paar meter verder rijden deed ons flink schrikken, een gigantisch Roma kamp met honderden caravans. Hier waren we deels op voorbereid, maar de daadwerkelijke omvang van het kamp was behoorlijk indrukwekkend. Toen vielen de verhalen die we hadden gelezen over Urbexers die flink lastiger gevallen werden door leden uit het kamp op hun plek.

Uiteraard waren we niet voor niks gekomen en hebben onze auto op een veilige plek gezet waarna we richting de gevangenis liepen. Door een verstopte ingang konden we het terrein betreden, dus we wisten dat het zou gaan lukken. Zonder naar binnen te gaan zijn we weer terug naar het hostel gereden om de volgende ochtend vroeg de gevangenis binnen te gaan.

prison h15 urbex verlaten gevangenis frankrijk

Update oktober 2016

Potdicht….. helaas is Prison H15 niet meer binnen te komen. Via een van onze lezers die mij op Facebook heeft benaderd heb ik te horen gekregen dat de gevangenis niet meer toegankelijk is. Helaas voor ons Urbexers, maar voor de toekomst van het gebouw en omgeving waarschijnlijk het beste.

Video impressie van Prison H15 deel 1

Binnen in de verlaten gevangenis Prison H15!

prison h15 verlaten gevangenis frankrijkEenmaal op het terrein waren we met stomheid gelagen, wat een enorm gebouw! We zochten onze weg naar binnen, maar voelden ons totaal niet op ons gemak. Er was flinke bedrijvigheid in het kamp dat zich pal achter de muur bevond. We hebben het hele complex rondgelopen en dit met de go-pro gefilmd.

We waren direct wat teleurgesteld door de gigantische hoeveelheid graffiti. Alle celbloks zaten helemaal onder. Er was vrijwel geen muur zonder graffiti. Ook was het een enorme zooi wat de sfeer en het karakter van de gevangenis flink te iet gedaan werd.

Toen we toe waren aan het maken van foto’s hoorden we duidelijk dat de Roma’s de gevangenis binnen waren gekomen. Dit in combinatie met de verhalen en onze teleurstelling over de toestand van het gebouw maakte ons besluit makkelijk, wegwezen! Als we meer tijd hadden, hadden we zeker een fotorapportage gemaakt, maar in deze omstandigheden leek ons dit beter.

Dit biedt mooie mogelijkheden voor een revisit! Deze staat gepland en zal over niet al te lange tijd plaatsvinden! Houd dit artikel dus in de gaten voor meer fascinerende beelden en dan ook onze fotorapportage.

Video impressie van Prison H15 deel 2

Credits: Urbex video

Geschiedenis van Prison H15

De oorsprong van de gevangenis gaat heel ver terug in de tijd toen er op deze plek een abdij gevestigd was. In het jaar 1146 werd de abdij gesticht. Tot in de 14e eeuw was de abdij zeer welvarend. Door verschillende oorlogen werd de abdij vaak doelwit zoals tijdens de honderdjarige oorlog, de belegering van de stad, de revolutie van 1789 en de eerste wereldoorlog. prison de loos verlaten gevangenis geschiedenisIn 1814 kreeg de locatie meer de vorm zoals deze vandaag de dag is. Er werden huizen als werktuigen rond de abdij gebouwd om 100-150 bedelaars te huisvesten.
Al snel in 1817 werd besloten een huis van bewaring te maken van de gebouwen wegens een groot tekort aan gevangenissen in de regio. In 1821 werd het huis van bewaring geopend. Er zouden tussen de 400 en 500 gevangenen komen en nog eens 120 soldaten ter bewaking en huisvesting. In die tijd was deze gevangenis de belangrijkste in de regio.

Tijdens de eerste wereldoorlog is de monumentale poort voor de gevangenis gesneuveld.

In de tweede wereldoorlog in 1941 werd de gevangenis bezet door de Duitsers. Een deel van de gevangenis werd nog bestuurd door de Fransen. De beruchte Wehrmacht bewaakte destijds de gevangenis. In 1944 werd de gevangenis bevrijd van de Duitse bezetting.

Oorspronkelijk was de sloop gepland in 2011, maar dit is niet doorgegaan door economische problemen. Later werd het 2014 en nu staat de sloop gepland voor 2016.

Op het hoogtepunt hebben duizenden gevangenen vastgezeten in Prison H15.

Vrouwenvleugel

Een onderdeel binnen H15 was de vrouwenvleugel. Dit gedeelte was ten tijde van ons bezoek dusdanig dichtgestopt dat er absoluut geen doorkomen aan was. Gelukkig krijgen we geregeld foto’s en verhalen binnen van jullie, onze trouwe fans! Daarom kunnen we toch een kijkje nemen in de vrouwenvleugel van Prison H15. Dankzij de onderstaande foto van Timoteo Peligroso van de sportzaal binnen de vrouwenvleugel.

Toekomstplannen voor de gevangenis

Het Franse ministerie heeft bekend gemaakt om ergens in 2016 met de sloop van de gevangenis te gaan beginnen. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Eerder was 2014 genoemd als sloopjaar. Maar het betekend wel dat als je nog naar deze verlaten gevangenis wil je moet opschieten.

Ben jij hier ook geweest?

Heb jij Prison H15 ook bezocht en geen last gehad van de Roma’s of misschien net zo’n ervaring als wij? Deel dan je verhaal en foto’s met ons!

 

Meepraten op Facebook over Prison H15?

Wil jij meepraten over deze urbex locatie? Dat kan uiteraard op de site of op Facebook!

Meepraten op Facebook

Gerelateerde berichten