Bezoek: 2012, 2013, 2014

Staat: Het is extreem gevaarlijk in PZ Bloemendaal. De muren, plafonds en vloeren zijn zwaar aangetast, kapot en vallen naar beneden/zakken in.

Beveiliging: Momenteel zwaar bewaakt door Bouw watch camera’s die beweging detecteren.

Huidige status ( 2017 ): PZ Bloemendaal is niet meer toegankelijk als urbex locatie.

Meepraten op Facebook

PZ Bloemendaal | Meer en berg provinciaal ziekenhuis Urbex

Een begrip in de Nederlandse Urbex scène is het provinciale ziekenhuis Meer en Berg in Bloemendaal, ofwel PZ Bloemendaal ook wel PZ Santpoort genoemd. Elke Nederlandse Urbexer die al enige tijd gebouwen en plaatsen fotografeert is hier wel geweest. Wij zijn ook meerdere malen naar PZ geweest en hebben een prachtige fotoreportage gemaakt.

Update 2017 

PZ Bloemendaal wordt momenteel gerenoveerd. Het gebouw is deels gesloopt en verder zijn alle ingangen heel goed vergrendeld. Mooi om te zien dat dit imposante gebouw een nieuwe bestemming krijgt!

Update 2016 Pz Bloemendaal

 

Het complex PZ Bloemendaal

Urbex walhalla in Nederland

PZ Bloemendaal is nog altijd een begrip in de Nederlandse Urbex scene. Het is een enorm complex met verschillende indrukwekkende delen. Bijvoorbeeld de kapel, machinekamer / stookruimte, hoofdgebouw, kelder en de lange gangen en vele kamertjes. Je kunt hier uren in ronddwalen en toch weer nieuwe plekken ontdekken. Dit is ook de reden dat ik maar liefst 4 keer naar deze prachtige locatie ben geweest, ten slotte woonde ik er niet ver vandaan.

Update 2016 PZ Bloemendaal

Ik krijg vaak vragen in de mail of via telefoon wat de huidige staat van het gebouw is en of het nog mogelijk is om binnen foto’s te maken. Daarom lijkt het mij handig hierbij een update te geven over PZ Bloemendaal en de huidige staat.

Het voormalig provinciaal ziekenhuis is, zoals we dat in Urbex termen noemen, locked down en eigenlijk ook wel behoorlijk getrasht. Daarnaast wordt er flink gewerkt op het terrein om er appartementen van te maken. Dit zorgt ervoor dat het terrein voorzien is van bouwwatch camera’s! Het is dus naast dat het zeer onverstandig is wegens instortingsgevaar, ook wegens de goede beveiliging niet slim om een gokje te wagen het gebouw binnen te komen. Zie hier een aantal foto’s van de huidige staat van het gebouw.

Onze foto’s van PZ Bloemendaal Meerenberg

In totaal ben ik 4 keer in dit imposante gebouw geweest, 1 keer om te ontdekken en 3 keer om foto’s te maken. Bekijk hier de beste foto’s van deze geweldige Urbex locatie.

Huidige staat Meerenberg

Momenteel is het vrijwel onmogelijk om het gebouw binnen te komen. Er staan bouwcamera’s, de deuren en ramen zijn volledig afgesloten met staalplaten. Mocht je dan toch binnen zijn is het extreem gevaarlijk, meer dan bij de meeste Urbex locaties hangen de plafonds hier naar beneden, zak je om de paar stappen half door de vloer op de 1e en 2e verdieping en is er verschillende keren brand geweest. De afbeelding hieronder geeft een idee van hoe de vloeren er aan toe zijn, dit was een paar jaar geleden, dus nu zal dit een stuk slechter zijn.

PZ bloemendaal vloeren zijn extreem gevaarlijk
De vloeren in PZ zijn extreem gevaarlijk

Sfeerimpressie van deze imposante Urbex locatie

Credits voor: Urbexgamma.

De geschiedenis van PZ Bloemendaal

In de 17e was het land eigendom van een Amsterdamse koopman die een zomerverblijf stichtte wat hij Cloeckendael noemde. Twee generaties later is het doorverkocht aan een andere Amsterdamse koopman genaamd Willem van Gennep, die het gebouw “meer en berg” noemde, de naam die nog altijd gebruikt wordt.

Meerenberg Bloemendaal
Meerenberg Bloemendaal

Tot 1841 veranderde het gebouw een paar keer van eigenaar, maar gebeurde er relatief weinig tot in 1841 na de invoering van de eerste krankzinnigenwet. Vanaf dat moment gingen de provinciale staten van Noord-Holland opzoek naar een geschikte plek voor het vestigen van een krankzinnigengesticht. In 1844 werd het Landgoed Brederode gekocht en werd de bouw van het gesticht in gang gezet.

Het ziekenhuis dateert uit 1849 en bood ruimte aan 250 patiënten. Het ziekenhuis zag direct een enorme groei in patiënten tot 1300 tegen het eind van 19e eeuw. In haar tijd was het provinciaal ziekenhuis Meer en Berg het modernste gesticht van Europa.

Tijdens de tweede wereld oorlog waren er veel joden ondergedoken in het ziekenhuis. De militaire politie heeft uiteindelijk verschillende joden weten op te sporen die uiteindelijk werden gedeporteerd.

Verschillende patiënten die in PZ verbleven hebben zich voor de trein gegooid wegens angst aanvallen, paniek aanvallen en zelfmoordgedachten. Dit werd makkelijk gemaakt, doordat er een spoorlijn lag tussen het ziekenhuis en het station van Haarlem, speciaal bedoeld voor de patiënten en goederen richting het gesticht.

In 1970 werden er nog maar 900 patiënten verpleegd als resultaat van een grondige reorganisatie en democratisering. In 1971 werd op het terrein de jeugd-psychiatrische kliniek Amstelland geopend.

Tussen 1987 en 2002 werd het volledige complex afgebouwd en is sindsdien niet meer in bedrijf geweest en flink in verval geraakt.

pz bloemendaal overzicht
Meerenberg Pz Bloemendaal – het voormalig provinciaal ziekenhuis

Geestesziekten in PZ Bloemendaal

Ondanks dat PZ het modernste ziekenhuis/gesticht was van die tijd gebeurden er waanzinnige dingen. Zo werden er medische experimenten uitgevoerd en zijn er nogal wat mensen overleden binnen de muren van PZ Bloemendaal. De geesteszieken werden bijvoorbeeld onderworpen aan elektro shock behandelingen, werden vastgebonden, patiënten werden gebruikt voor allerlei medische proeven. Privacy was er totaal niet, kortom het was geen fijne plek om terecht te komen.

PZ Bloemendaal spookt

Het hoort een beetje bij een verlaten gebouw en zeker met zo’n geschiedenis als PZ Bloemendaal, geesten. In de jaren dat het gebouw leeg staat (sinds 2002), doen veel verhalen zich de rondte. Mensen die in de omgeving wonen, Urbexers, bewakers, wandelaars, veel mensen hebben “verschijningen” en onverklaarbare dingen waargenomen bij het ziekenhuis. Er worden geestverschijningen en stemmen, honden van bewakers die om niks ineens volledig op hol slaan als ze dichterbij het gebouw komen. Dit zou plausibel kunnen zijn als je bedenkt dat er honderden zo niet duizenden mensen in het gebouw hebben geleefd en het als hun huis hebben beschouwd. Er velen zijn overleden binnen de muren van PZ. Dergelijke verhalen zijn top scenario’s voor de best bekeken horror films, thillers, misdaad/horror boeken en documentaires waarin geesten een belangrijke rol spellen. Als je rondloopt in Meerenberg hebt je constant een onheilspellend gevoel, ik ben vrij nuchter in deze dingen, maar sommigen zweren dat het er spookt. Sommige foto’s doen ook wel denken dat er vreemde dingen gebeuren.

Krankzinnigenhuis Bloemendaal
Totale verloedering in PZ Bloemendaal

Er zijn zelfs onderzoeken gedaan in het gebouw door groepen die zich specialiseren in geestverschijningen. Verschillende video’s zijn verschenen op Youtube. Voor die gene die dit interessant vinden, hieronder de video’s en oordeel zelf. Credits naar hauntingghostnederland.nl!

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

Aflevering 4

Architectonische gegevens Meerenberg

  • Sinds 2005 de status van rijksmonument
  • Gebouwd in een carré
  • Ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher jr
  • Begin 2007 – zorgvuldig architectuurhistorisch onderzoek
  • Ontwikkeling van 44 appartementen en herenhuizen met woonoppervlakken tussen 18 en 320 m2
  • 2010 werd een bouwvergunning verleend
  • 2016 bouwwerkzaamheden aan hoofdgebouw en de rest van het park

Park Brederode

Momenteel is de gemeente druk bezig om het park genaamd Brederode waar PZ Bloemendaal, ofwel Meerenberg zich op bevindt om te bouwen tot een villa en appartementen complex. Het PZ gebouw zal binnen een aantal jaren volledig omgebouwd zijn tot appartementen. Het park kent verschillende onderdelen, Meerenberg, parkzicht, duinzicht, villa Meerzicht en duin en beek.

PZ Bloemendaal Meerenberg
Park Brederode – PZ Bloemendaal

Ruïne van Brederode (kasteel Brederode)

Net buiten het park Brederode liggen de ruïnes van Brederode. Ooit was dit een kasteel, maar vandaag de dag zijn het kleine ruïnes. Het ligt op een mooie plek, met veel groen en is een mooie wandelplek, dus bij uitstek geschikt om foto’s te maken.

Ben jij ook in PZ geweest?

Deel je verhalen en foto’s met ons! Reageer op dit bericht of stuur ons je verhalen en foto’s toe in de mail.

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten