Iets wat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt: spooksteden! Het fenomeen van volledig verlaten en achtergelaten steden wint de laatste jaren aan bekendheid. Wij van RVGDesign vinden dat je minimaal 1 keer in je leven een verlaten spookstad bezocht moet hebben en voor die tijd het een punt op je bucketlist moet zijn!

Wij hebben een lijst met spooksteden van over de hele wereld voor je verzameld. Van heel dichtbij huis in België of Duitsland, tot aan de andere kant van de wereld in bijvoorbeeld China of Japan. Het bezoeken van deze steden vraagt lef, voorzichtigheid en een beetje gekkigheid! Let op! Lees ons artikel “Voorbereiding bij urban exploring ofwel Urbexen” eerst en zorg dat je de stappen volgt! Urbexen kan heel gevaarlijk zijn, zeker als je niet oplet!

Online wordt je doodgegooid met top 10 lijstjes, nou kan ik hier ook een top 10 lijst van maken, maar gelukken kennen wij meer dan 10 spooksteden. Dit artikel is dus niet beperkt tot een top 10 spooksteden, maar we gaan verder!

Op naar de lijst, laat je verbazen over deze ongelofelijke plekken op aarde!

Meepraten op Facebook

Kan jij geen genoeg krijgen van spooksteden? Treur niet als je deze lijst al eens gezien hebt, we hebben namelijk een vervolg gemaakt:

Spooksteden voor op je bucketlist als urbex fotograaf (vervolg)!

Kayaköy, Turkije

spookstad turkije kayakoy

De eerste spookstad is een ruïne stad in Turkije. Een zeer ongewoon gezicht, een heuvel vol verlaten huizen of liever gezegd ruïnes. De verlaten stad in Turkije, Kayakoy is sinds de jaren 20 van de vorige eeuw achtergelaten door de Grieken en sinds dien in verval geraakt. In deze in het zuid-westen gelegen stad zul je geen Urbex pareltjes van specifieke gebouwen meer vinden, maar het geheel van alle verlaten gebouwen, ruïnes bij elkaar maakt dit een spookstad om zeker te bezoeken.

In 1900 woonden hier zo’n 2000 Griekse Christenen, dit is te zien aan de Griekse stijl huizen en kerken. Het dorp stamt uit de 18e eeuw en is na de Grieks-Turkse oorloge volledig verlaten. Vandaag de dag is het dorp een trekpleister voor toeristen.

Meer over Koyakoy

 

Spookstad Amerika – Detroit

Spookstad Amerika Detroit

Detroit, ook wel Motor city genoemd. Ooit een van de meest welvarende steden van de verenigde staten van Amerika. Met de hoofdkwartieren van drie grote autofabrikanten in de USA, Ford, General Motors en Chrysler is Detroit nog altijd het middelpunt van de Amerikaanse autoindustrie. Echter gaat deze miljoenen stad sinds 1967 behoorlijk rap achteruit. In dat jaar vonden zeer bloedige rassenrellen plaats in Detroit wat ook bekend staat als de bakermat van de burgerrechtenbeweging.

De grootste klappen die Detroit te verduren krijgt komen door het verschuiven van productie naar lagelonenlanden, de kredietcrisis ,sterk stijgende olieprijzen en een dalende vraag naar SUV’s. Dit resulteert in een stad met sterk afnemende bevolkingsaantallen. Van bijna 2 miljoen in 1950 tot nog geen 700.000 in 2016. Vandaag de dag is de stad failliet.

bevolkingsaantal Detroit

Door deze enorme daling zijn grote leegstaande wijken ontstaan. Wijken waar ooit welvaart heerste en nu overgeleverd aan de natuur en fotografen. Deze spookstad is zonder twijfel de grootste spookstad ter wereld. Natuurlijk niet helemaal uitgestorven, maar meer dan genoeg huizen, straten, wijken voor fotograven om beelden vast te leggen. Let wel, door de leegstand en achteruitgang van de stad zijn de afgelegen en verlaten wijken soms erg gevaarlijk. Niet alleen de gebruikelijke Urbex gevaren, maar ook bendes en politie kunnen hier een groot probleem vormen voor fotograven.

Wustrow, rerik, Duitsland

Wustrow Rerik spookstad Duitsland
Wustrow Rerik spookstad Duitsland

In het noorden van Duitsland bevindt zich een schiereiland waar een dorp staat dat sinds ver tweede wereld oorlog volledig verlaten is. Het Duitse Wustrow wordt tijdens de tweede wereldoorlog voorzien van verschillende grote gebouwen. Er wordt een kazerne, school, oefenterrein, huizen etc. gebouwd ten behoeve van het Duitse leger. Voor die tijd heeft het land slechts een aantal boerderijen gekend en is verschillende keren overstroomd.

Vandaag de dag is het verlaten spookdorp niet meer toegankelijk voor publiek. In 2004 is de laatste rondleiding geweest en sindsdien zijn pottenkijkers niet meer gewenst. Er staan langs de hekken om het dorp borden met waarschuwingen voor gevaar voor bommen. Niet echt een prettig idee om een drop te betreden waar het mogelijk is om op een bom te stuitten.

De Duitse geschiedenis, vooral rond de eerste en tweede wereld oorlog zijn bijna vanzelf sprekend erg interessant. Een verlaten dorp dat vooral gediend heeft tijdens de oorlog maakt het ontzettend interessant om foto’s van te maken en daarom een plek op onze lijst!

Foto credit: spookdorpen.nl

Kijong-dong – Noord-Korea

Kijong-Dong Spookstad Noord-Korea

Een heel stuk van huis en in een land waar maar weinigen naar toe gaan, bevindt zich een heel bijzondere spookstad. Kijong-Dong ook wel Peace Village (dorp van de vrede) in Noord-Korea. De naam die dit dorp draagt is extra bijzonder, omdat het precies tussen Noord en Zuid-Korea ligt dat al jaren in een groot conflict verstrikt is en zelfs over en weer gedreigd wordt met oorlog. Daarom is “Peace Village” extra bijzonder.

Noord-Korea claimt dat het dorp bewoont is, voornamelijk door soldaten. Echter als het dorp goed in de gaten wordt gehouden gaan de lichten elke avond op dezelfde tijd in het gehele dorp uit en aan het begin van de avond aan. Volgens Zuid-Korea is dit dorp onbewoond. Dit maakt het een heel bijzondere spookstad. Niet in de laatste plaats, omdat dit dorp een record kent van een van de grootste vlaggenmasten en vlaggen ter wereld. De punt op de foto is daadwerkelijk een vlaggenmast en draagt een vlag van 136 kilo.

Door Zuid-Korea wordt het dorp gezien als propaganda en als provocatie in het conflict tussen beide landen. Door de hele stad staan grote luidsprekers gericht op Zuid-Korea waar propaganda teksten ten gunste van Noord-Korea worden afgespeeld of omgeroepen.

Is het de moeite waard om te bezoeken? Als je het mij vraagt… niet. In een dergelijk gespannen situatie is het als fotograaf een dergelijk dorp binnen “sneaken” nogal gevaarlijk, als het uberhaupt al lukt. Maar door het bijzondere verhaal en ligging verdient deze “spookstad” zeker een plekje in deze lijst!

Spookstad Bodie – Amerika

Spookstad Bodie Amerika Ghost Town

Op een hoogte van ruim 2500 meter ligt het Amerikaanse Bodie. Dit volledig verlaten dorp in Californië dankt haar naam aan de goudzoeker W.S. Bodey. In 1856 werd op deze plaats hoog in de bergen goud gevonden door Bodey. November van datzelfde jaar overleed Bodey. Jaren later in 1876 ontdekte de “Standard Company” een winstgevende goudlaag. Al snel veranderde een klein goudzoekersdorpje in een explosief groeiend dorpje vol met gelukzoekers. Tegen 1878 was het in de wijde omgeving bekend hoeveel goud er in de grond zat in Bodie wat enorm veel nieuwe bewoners trok.

Bodie was een typisch western dorp, zoals je in de hedendaagse cowboy/western films ziet. Moorden en gevechten waren aan de orde van de dag. Het relatief kleine dorp kende 60 saloons waar volop werd gedronken en gefeest. In haar hoogtij dagen huisvestte Bodie ruim 10.000 inwoners.

Vandaag de dag is Bodie beter bekend als Bodie State Park en is het dorp in haar originele staat behouden, een van de meest authentieke western dorpen van Amerika. Je kan het dagelijks bezoeken, dus zeker de moeite waard om eens op het vliegtuig te stappen en deze parel in de Urbex scene te bezoeken.

Spookstad Doel (België)

spookstad belgie

Samen met Tsjernobyl is het Belgische Doel waarschijnlijk een van de bekendste spooksteden van Europa. Op een paar huizen na is Doel volledig verlaten. Er gaan stemmen op om het verlaten dorp weer nieuw leven in te blazen, maar dit is een zeer bureaucratisch geheel waardoor het nog lang kan duren. Wij hebben Doel ook bezocht tijdens een van onze Urbex trips. Lees alles over ons bezoek aan het verlaten dorp Doel in België.

Spookstad Frankrijk – Oradour-sur-Glane

Spookstad Frankrijk Oradour-sur-Glane

Alom bekend zijn de gruweldaden die gepleegd zijn door het Duitse rijk in de jaren van de eerste en tweede wereldoorlog. Oradour-sur-Glane is een typisch voorbeeld van een dorp dat gebukt ging onder de tweede wereld oorlog. Op 10 juni 1944 sloeg het noodlot toe, het regiment van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich sloot het dorp in en verwoeste vervolgens alles wat op hun pad kwam. Dit resulteerde in een bloedbad, ook wel het bloedbad van Oradour-sur-Glane genoemd. In totaal vonden 642 mensen tijdens deze gruwelijke dag de dood. 6 mensen uit dit dorp overleefden de aanval.

Waarschijnlijk was de reden voor het bloedbad een wraakactie of vergelding op het Franse verzet van twee dagen voor het bloedbad. Op 8 juni 1944 bliezen Franse opstandelingen een spoorbrug op in een nabij gelegen dorp. Hierbij werden twee Duitse soldaten vermoord waaronder 1 hooggeplaatste Duitse soldaat.

Lees meer over het Bloedbad van Oradeur-sur-Glane

Vandaag de dag is Oradour-sur-Glane een spookdorp waar alleen nog ruïnes te vinden zijn die het verhaal van de tweede wereld oorlog vertellen. Het is alsof je even in de tweede wereld oorlog wordt geplaatst. Een surrealistische ervaring.

Wil je alvast een sfeerimpressie van deze bijzondere spookstad? Bekijk de korte (16minuten) documentaire:

Door de trieste maar rijke geschiedenis en de totaal bizarre sfeer die hangt in dit dorpje is het een aanrader voor fotograven!

Spookstad China – Kangbashi

China spooksteden Kangbashi

China kent verschillende spooksteden, Kangbashi is zeker de meest bekende. Met plek voor meer dan 300.000 inwoners en slechts 2% bewoont is dit een enorme spookstad! Winkelcentra, flatgebouwen, stations noem maar op, alles staat leeg in Kangbashi. Tenminste dat wordt door velen beweert. Want er zijn ook geluiden dat de stad inmiddels weer bijna volledig bewoont is en het een bruisend centrum heeft. Er zit weinig geschiedenis aan deze stad, mede omdat het een behoorlijk nieuwe stad is dat tussen 2003 en 2010 werd gebouwd.

Neem een kijkje in de stad met onderstaande video

Spookstad Cyprus – Varosha

Spookstad Cyprus Varosha Famagusta Spookstad

Een bizar verhaal, dat is het verhaal van de stad Famagusta op Cyprus. Het zuidelijke deel van deze stad is volledig verlaten. Wat ooit een bruisende vakantiebestemming was, is nu niets meer dan een vervallen omgeving met verlaten gebouwen. Varosha zoals de wijk in de stad heet was rond 1970 één van de meest bekende jetset strandbestemmingen van de middellandse zee. Beroemde figuren als Brigitte Bardot, Paul Newman en Liz Taylor hebben hier hun vakanties doorgebracht. Famagusta was wereldwijd bekend als “The place to be” voor iedereen die een geweldige strandvakantie wilde.

In 1974 sloeg het noodlot toe voor Varosha aan het begin van de Turkse invasie. Velen geloofden dat ze binnen een paar dagen of hooguit een paar weken weer terug konden naar hun geliefde wijk. Niet bleek minder waar. Zelfs nu ruim 40 jaar na dato is Varosha volledig verlaten. De straten zijn leeg, gebouwen vervallen, hotels en winkelcentra volledig aan de natuur overgeleverd. Het is een triest gezicht dat zo’n wijk van de een op de andere dag kan verloederen.

Anno 2016 is er weer een sprankje hoop dat Varosha ooit weer een bruisend geheel gaat worden. De vredesbesprekingen tussen Turkije en Griekenland zijn hervat en verwacht wordt dat binnen afzienbare tijd toeristen weer toegelaten kunnen worden. Wil jij dus nog graag Urbexen in dit verlaten zonovergoten oord? Dan moet je snel zijn. Let wel, overal staan hekken en het is strikt verboden de wijk te betreden. Er schijnen soldaten te patrouilleren.

Lees meer over Varosha op the Dailymail

 

Hashima – Japan

Hashima-japan-spookstad battle ship island

Dit spookeiland voor de westkust van Japan is er een van wereldklasse. Zo heeft een van de duurste films ooit zich voor een deel afgespeeld op dit verlaten eiland. Voor de film James Bond: Skyfall zijn verschillende scenes opgenomen op Hashima. De schurk uit de James Bond film houdt zich verscholen in de krochten van het eiland.

In de 19e eeuw zo rond 1810 werden op en rond het eiland kolen ontdekt. In 1890 kocht het bedrijf Mitsubishi het eiland om de kolen te winnen. Er werd een muur rondom het eiland gebouwd om de bewoners tegen tyfoons te beschermen. Om alle medewerkers te kunnen huisvesten ontstond er een heuse stad op het eiland. Rond de eerste helft van de 20e eeuw was Hashima met meer dan 5000 inwoners per vierkante kilometer het dichtstbevolkte gebied ter wereld. Het noodlot voor dit eiland kwam in de jaren 70, toen het belang van olie uitsteeg boven dat van kolen. In 1974 besloot het bedrijf haar medewerkers van het eiland te halen en deze waar mogelijk in te zetten voor oliewinning. Sindsdien is het eiland verlaten en overgeleverd aan de natuur.

Het eiland heeft de bijnaam “slagschipeiland”, of in het Japans “Gunkanjima”. Dit komt doordat het eiland 1 blok beton is en er geen plant groeide. Dat is nu wel anders, nu de natuur weer de baas is. In de hoogte dagen was Hashima zeker geen fijne plek om te zijn. De medewerkers van Mitsubishi werden veelal tegen hun zin gestationeerd op het eiland en moeten diensten van vaak 12 uur draaien. Er was geen contact met de buitenwereld. De medewerkers noemde het eiland ook wel “Hell’s Island”, dat zegt natuurlijk genoeg.

Niet alleen James Bond is hier opgenomen maar ook de films Midori Naki Shima en Battle Royale II: Requiem. Ook vormt dit eiland het decor van het laatste level uit het spel Killer7.

Hashima japan spookeiland

Wil jij vanaf je luie stoel rondlopen door deze bizarre spookstad? Dat kan! Je vindt hieronder Google streetview, waar je door de straten van dit spookeiland kunt lopen.

Nog niet genoeg gezien van Hashima? Bekijk dan een indrukwekkende video.

Wil jij naar Hashima? Dat kan! Vanaf het vaste land bij Nagasaki is een tour te boeken van 3 uur. Je verblijft dan 1 uur op het eiland waar je kunt rondlopen (binnen gebaande paden) en foto’s kunt maken.

Enkele sites over Hashima:

Spookstad Tsjernobyl / Prypjat (Ukraine)

Spookstad Tsjernobyl Prypjat Urkaine Spookstad Rusland
Spookstad Tsjernobyl Prypjat Ukraine Spookstad Rusland

Wereldwijd bekend door een van de grootste kernrampen ooit Tsjernobyl. De kernreactor in de centrale van Tsjernobyl ontplofte op zaterdag 26 april 1986. Deze dag staat in het geheugen gegrift van heel de wereld, Europa, maar met name in het geheugen van Ukraine en de mensen in de directe omgeving van de kerncentrale.

Ooit was Tsjernobyl een zeer welvarend dorp / kleine stad met ruim 15.000 inwoners, allemaal werkzaam in en om de kerncentrale. Met hoge flats en vele huizen was Tsjernobyl een bloeiende stad waar gezinnen met kinderen heel prettig woonden.

Na de kernramp is de stad direct ontruimd. Echter is niet iedereen vertrokken, op een paar stijfkoppen na is Tsjernobyl/Prypjat verlaten. Er worden volledig verzorgde reizen georganiseerd naar deze absolute must-see op Urbex vlak. Zo kan je bijvoorbeeld voor 250 euro een tweedaagse tour boeken waar je volop foto’s en video’s kunt maken.

Deze plek spreekt voor velen tot de verbeelding. Zo is Tsjernobyl ook decor geweest voor films, bijvoorbeeld Chernobyl Diaries

Chernobyl game -> S.T.A.L.K.E.R.

samenvattend, deze spookstad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Echt één voor op je bucketlist!

Spookstad in Nederland?

In Nederland hebben we helaas geen spookdorpen of steden. We kennen wel een aantal interessante verlaten gebouwen in Nederland zoals PZ Bloemendaal, MEBA, Aardappelfabriek etc. Echte verlaten dorpen kennen we helaas niet, wellicht over een paar jaar….

Spookstad Weeze – onbezorgd rondlopen in een spookstad

Wil jij onwijs graag een verlaten dorp bezoeken, maar vind je het te spannend of ben je bang voor de gevolgen? Onze oosterburen hebben een georganiseerde spookstad opgericht en wel net over de grens in Weeze. Hier wordt een keer per jaar een spookthema gehouden waar een complete buurt wordt omgetoverd in spookstad. Lees hier meer over op: City of Fears

Nog meer verlaten steden en dorp zien?

Heb je nog geen genoeg van deze verlaten steden? Binnenkort vind je hier nog meer verlaten steden in een nieuw artikel!

Zelf een verlaten dorp bezocht?

Ken je zelf ook spooksteden die wij niet genoemd hebben of ben je zelf in een spookstad geweest? Laat het mij weten door te reageren op dit bericht of ons een mail te sturen! Ik vind het altijd prachtig om andere verhalen te horen en nieuwe plekken te leren kennen!

Meepraten via Facebook?

Praat je graag mee over dit onderwerp, maar doe je dat liever via Facebook?

Meepraten op Facebook

Kan jij geen genoeg krijgen van spooksteden? Treur niet nu je aan het einde van de lijst bent, we hebben namelijk een vervolg gemaakt:

Spooksteden voor op je bucketlist als urbex fotograaf (vervolg)!

Gerelateerde berichten