Na het grote succes van ons vorige artikel over spooksteden hebben we besloten je nog meer verlaten steden voor te schotelen. Voor de urbexer die maar geen genoeg krijgt van verlaten steden hebben we wederom een lijst met verlaten steden samengesteld. Veel van deze steden zijn helaas een end reizen, maar gelukkig hebben we er ook een aantal dicht bij huis gevonden. 

Heb je de eerste lijst gemist? Check hem dan snel!

Voor we met de tweede lijst met verlaten steden beginnen willen we nogmaals benadrukken dat het betreden van verlaten gebouwen extreem gevaarlijk kan zijn. Let dus heel goed op en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Lees eerst ons artikel over het voorbereiden op een urbex trip.

Meepraten op Facebook

Ok! daar komt de tweede lijst met urbex steden. Steden die al jaren, soms tientallen jaren aan hun lot overgelaten zijn en niemand weet wat ermee moet worden gedaan. We hebben dit keer 12 steden voor je verzameld. Mocht je zelf nog tips hebben en andere verlaten steden kennen laat het ons dan vooral weten.

Centralia, Verenigde Staten

We beginnen met Centralia in Amerika. Een verlaten spookdorp en eigenlijk een verlaten terrein in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Er staan vrijwel geen huizen meer en er wonen bijna geen mensen. Sinds de laatste telling wonen er nog 20 mensen. In de hoogtijdagen van dit kleine dorpje woonden er ruim 1600 mensen die leefden van de kolenindustrie.

Door diezelfde kolenindustrie is het nu een spookdorp geworden. Sinds 1962 branden namelijk de kolenmijnen onder het dorp. Door het grote gevaar van aardverschuivingen en de grote rookontwikkeling is het dorp in 1984 geëvacueerd. Enkel een aantal die-hard’s zijn achter gebleven, dit zie je vaak bij spooksteden.

Een interessant element bij dit spookdorp in de graffiti highway van Centralia ofwel de PA61 highway. Als je hierheen gaat is dat zeker een must-see.

Wil je een bezoek brengen aan dit spookdorp? 

Het is voor de meeste lezers niet om de hoek, maar de coordinaten zijn: 40.803056, -76.341667

Borschemich, Duitsland (tip van een van onze fans)

Net over de grens van Nederland en Duitsland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vind je het plaatsje Borschemich. We hebben deze tip gekregen van een van onze lezers die hier onlangs is geweest. Het dorp is tussen 2007 en 2016 langzaamaan verder verlaten in verband met de start van bruinkoolproductie. De inwoners van Borschemich hebben een nieuwe plek toegewezen gekregen ten noorden van het dorp om een nieuw bestaan op te bouwen.

Vandaag de dag is het dorp verlaten, maar helaas zijn ook de meeste gebouwen gesloopt. Echter is het zeker nog een urbex locatie en kunnen we het zeker een spookdorp noemen.

Gelukkig vinden we dus ook wat spooksteden dichterbij huis. Wil je hierheen? 

51.080397, 6.432053

One City, Nine towns, Shanghai, China 

Dit zien we niet vaak, een reeks van verschillende dorpen die gebouwd zijn, maar voor het grootste deel verlaten zijn en blijven. Speciaal ontworpen om de drukke binnenstad van Shanghai te ontzien zijn deze 9 dorpjes gebouwd. Elk dorp heeft een specifieke stijl en karakter.

Dorp Thema
Zhujiajiao Chinees
Anting Duits
Lingang Ecologie
Songjiang New City Engels (Thames town)
Pujiang Italiaans
Gaoqiao Nederlands (Holland village)
Fengjing Noord-Amerikaans
Luodian Scandinavisch
Fengcheng  Spaans

Slechts in een paar dorpjes woont een aantal mensen, maar het overgrote deel is verlaten. De overheid dacht dat er animo zou zijn voor dergelijke plekken, maar niemand wil er wonen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat mensen in de stad werken en het er zo druk is dat reizen van buiten de stad naar de stad haast niet te doen is.

De dorpjes zijn ontworpen naar het karakter van een aantal landen in de wereld. Bijvoorbeeld Gaoqiao, dit dorpje is gebouwd als Holland Village en doet volledig denken aan straten in  Amsterdam. Je vindt er zelfs molens en het uiterlijk van de Bijenkorf is volledig overgenomen. Mocht je dus het geld niet hebben om een huisje op de dam te kopen, wellicht kan je voor niet al teveel geld een huis in Gaoqiao bemachtigen!

Naast dorpjes met Nederlandse uitstraling zijn er dorpjes gebouwd met bijvoorbeeld Duitse of Engelse karakteristieken. Net als het Nederlandse dorp is ook aan het Engelse dorp extra aandacht besteed. Erg bijzonder project, maar helaas een flop!

Bijenkorf in Holland Village
Thames town

 

Het is natuurlijk een eind van huis, maar zeker een bijzondere ervaring!

Coordinaten van de Nine Towns in China

31.337672, 121.578912

Grytviken, Zuid-Georgië

Waarschijnlijk een van de koudste urbex locatie ter wereld. Dit dorpje in Zuid-Georgië, Antarctica is al jaren onbewoond. Sinds 2006 wonen er officieel geen mensen meer. Voor die tijd hebben 2 mensen 14 jaar lang gewoond op deze uithoek. tegenwoordig wordt deze plek alleen gebruikt door wetenschappers en militairen. Als je vervoer weet te vinden kan je naar deze plek en zonder problemen rondlopen en foto’s maken. Let wel, militairen zijn niet de meest makkelijke groep als je op terrein komt waar je eigenlijk niet hoort te zijn!

Grytviken is in 1904 gesticht en diende voornamelijk als visdorp en dan specifiek de walvisvaart en vangst. In het korte bestaan van dit dorp kent het een behoorlijk bewogen geschiedenis. In 1982 werd het eiland overgenomen door de Argentijnen tijdens de Falklandoorlog, drie weken later werd het echter weer overgenomen door de Britten.

Is deze plek voor jou niet te koud en wil je hem bezoeken?

-54.278535, -36.509239

Pesch, Duitsland

Net als de eerder genoemde Borschemich is Pesch ook een spookdorp net over de grens met Duitsland. Eigenlijk horen deze plaatsen bij een groepje verlaten dorpen in Duitsland die door de winning van bruinkool verlaten zijn geraakt. De RWE (Duitse energiemaatschappij) heeft dit gebied aangegeven als bruinkool rijk gebied. Dit resulteert in verschillende verlaten dorpen. De volgende dorpen

  • Pesch
  • Spenrath
  • Holz
  • Otzenrath
  • Immerath
  • Borschemich

Verlaten spooksteden in Duitsland

Deze plaatsen zijn niet 100% verlaten, dus kijk heel goed uit waar je gaat kijken en foto’s van maakt. Je kan hier zomaar problemen krijgen met mensen die er nog gewoon wonen. Verschillende plekken zijn ook erg lastig te betreden, bijvoorbeeld het ziekenhuis in Immerath.

Kolmanskop, Namibië

Een hele bijzondere plek op aarde is Kolmanskop in Namibië. Dit verlaten spookstadje is volledig verslonden door de woestijn. De verlaten panden zijn overwoekerd door het vele zand. Toch kan je de gebouwen nog wel betreden en vind je heel bijzondere composities. Vooral tijdens het gouden uurtje kan je hier prachtige foto’s maken.

Helaas is Kolmanskop een hele bekende plek geworden als verlaten spookstad. Dit heeft geresulteerd in recensies op tripadvisor en veel verhalen over deze plek. Het “urbex tintje” is er daardoor wel een beetje vanaf. Je zult hier waarschijnlijk meerdere mensen tegenkomen, wellicht zelfs moeten wachten tot je een foto kunt maken zonder andere mensen in je beeld. Je vind er zelfs een toeristen kiosk en je kunt een tour boeken door het dorp.

In 1908 is het dorp flink uitgebreid. Na de vondst van een diamand werd door de Duitsers het gebied volledig benut voor diamand winning. Toen de diamant ader uitgeput was trokken de mensen weg en werd Kolmanskop langzaamaan verlaten. Door de rijke historie staan er mooie huizen en villa’s waar je nu hele bijzondere foto’s van kunt maken.

Ondanks het feit dat deze spookstad erg bekend en toeristisch is, is het zeker de moeite waard om het eens te zoeken als je er in de buurt mocht zijn.

Pyramiden, Noorwegen

Dit dorp was in de hoogtijdagen in handen van de Russen die er mijnbouw pleegden. De naam Pyramiden komt van de berg waar het dorp aan ligt en de vorm van een piramide heeft. Door de mijnbouw historie heeft de plek een bewogen geschiedenis. Op het hoogtepunt woonden ruim 1000 mensen in het dorp. Toen uiteindelijk in 1998 de voorraden uitgeput waren raakte het dorp steeds verder verlaten. In 2000 zijn de laatste 60 mensen teruggebracht naar hun oorspronkelijke woonplaats. Sinds 2000 is het volledige dorp verlaten.

Pyramiden anno 2017

Het dorp op Spitzbergen is volledig verlaten, echter zijn er wel twee hotels in gebruik genomen en woont het personeel van deze hotels wel op het eiland. Momenteel is Pyramiden voornamelijk bedoeld voor toerisme. Je mag geen van de gebouwen betreden zonder toestemming te hebben, maar toch is er voldoende animo voor bloeiend toerisme.

Zelf naar Spitzbergen?

78.655704, 16.332619

Plymouth, Montserrat

Het tragische verhaal van de hoofdstad van Montserrat, Plymouth. Door uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan is de stad in 1997 volledig in de as gelegd en grotendeels verwoest. Wel staan de huizen nog overeind en vormt het een hele bizarre urbex ervaring.

De stad is verwoest door een lange reeks aan uitbarstingen sinds 1995 en hebben 2 jaar aangehouden. Door deze uitbarstingen en de verwoesting van de hoofdstad kwam de locale economie van het eiland in grote problemen. Met ruim 4000 inwoners van Plymouth veruit de grootste stad van het eiland. Sinds de evacuaties van de jaren 90 is slechts 1/3 van de inwoners teruggekeerd of gebleven op het eiland. De meeste inwoners zijn op andere eilanden gaan wonen.

Door de enorme lagen as ziet Plymouth er tegenwoordig bijna buitenaards uit.

Zelf een bezoekje brengen aan Plymouth op Montserrat?

16.705031, -62.209164

Cassilis, Australië

Ook in Australië vinden we verlaten dorpen door de mijnbouw. Cassilis heeft echter een zeer lucratieve mijnbouw geschiedenis, namelijk in goud. Met de hoogste schoolprestaties in de staat, hotels, kappers, coffeshops, banken etc. was Cassilis een zeer welvarende stad. Een van de eerste hydroelectrische energiecentrales werd gebouwd in Victoria, de provincie waar Cassilis zich in bevind, het kon niet op. Echter tegen het begin van de eerste wereldoorlog raakte de goudvoorraad uitgeput. Al snel trokken de meeste mensen weg uit de stad tot er in 1933 nog maar 34 mensen woonden.

Cassilis anno 2017

Voor lange tijd was het een werkelijke spookstad in Australië. Lang heeft er niemand gewoond, maar tegenwoordig trekt het inwonersaantal weer aan. Door de grote stukken open land is het een mooi gebied voor boeren om zich te vestigen.  Zo is er bijvoorbeeld een wijnboerderij gevestigd en trekt het aantal bedrijven aan.

Toch is het nog altijd een spookdorp en zeer geschikt voor urbex!

Bezoeken?

-37.213318, 147.596321

Beichuan, China

Het verhaald achter deze spookstad is heel triest. Door een enorme aardbeving de stad Beichuan volledig verwoest. Ruim 20.000 inwoners hebben geen dak meer boven hun hoofd. Anders dan bij de meeste steden die getroffen worden door een aardbeving wordt Beichuan niet herbouwd maar blijft het in de huidige staat. De gehele stad is zelfs omgebouwd tot museum, met bordjes met informatie bij bijzondere gebouwen die getroffen zijn. Zo loop je een volledige tour door de stad en zie je verschillende plekken die nog maar nauwelijks overend blijven staan door stutpalen.

De stad zal helaas nooit meer bewoond worden, maar je kunt als fotograaf op je gemak foto’s maken, mits je binnen de museum afzetting blijft.

Bezoeken?

31.775161, 104.430168

Paleo Perithia, Griekenland (Corfu)

We zien niet vaak dat een verlatend dorp een monumentale status geniet, zo is het wel bij Paleo Perithia op Corfu. Volgens gevonden documenten bestaat het dorp sowieso sinds de 14e eeuw, waarschijnlijk woonde er lang daarvoor al mensen. In de hoogtijdagen was dit dorp een van de rijkste van het eiland en had het 130 huizen en 1200 inwoners.

Door de dreiging van malaria is het dorp sinds de 19e eeuw steeds verder verlaten. Momenteel wonen er helemaal geen mensen meer en is het slechts een toeristische trekpleister voor mensen die de ruïnes komen bezoeken en bevinden er zich een aantal restaurantjes.

Coordinaten van Paleo Perithia op Corfu

39.764892, 19.876003

Sewell, Chili

Net zoals we deze tweede lijst begonnen zijn, sluiten we de lijst ook af met een spookstad die verlaten is door uitgeputte mijnen. Sewell is vernoemd naar de baas van een Amerikaans mijnbouwbedrijf. Om de mijnbouwers te huisvesten stichtte Barton Sewell de stad waar uiteindelijk 15.000 mensen zullen wonen. Net als met vele steden die ontstaan zijn voor mijnbouw verdwijnen deze ook weer snel als de mijnen uitgeput zijn. Dit is een iets ander verhaal voor Sewell. De stad bestaat nog steeds, weliswaar onbewoond, maar wel toegankelijk. In 1980 heeft het zelfs een monumentale status gekregen en worden de gebouwen minimaal onderhouden om toeristen te kunnen trekken. Als klap op de vuurpijl heeft de stad het in 2006 zelfs zover geschopt dat het op de Werelderfgoedlijst is gezet.

Vandaag de dag kan je door de stad lopen en het verval zelf aanschouwen. De grote gebouwen zijn volledig verlaten wat een heel bijzondere sfeer geeft.

De stad is sinds 1977 verlaten en heeft sindsdien de naam van spookstad. Wil jij deze stad bezoeken?

-34.084882, -70.382868

Tot zo ver onze tweede lijst met spooksteden! Heb je genoten? Laat dan een reactie achter. Heb je tips voor meer spooksteden? Laat het ons dan weten. Als we weer genoeg spooksteden en dorpen hebben verzameld zullen we zeker een derde lijst maken.

Wil je meer verlaten locaties in Nederland of België bekijken? Check dan een van onze categorieën.