Ja, hier gaat het allemaal om bij urbexen, de urbex locatie! Niet zomaar alles dat oud en kapot is, is een mooie urbex locatie. En er gaat vaak heel wat research vooraf aan het vinden van een Urbex locatie. In dit artikel laat ik je zien hoe je een urbex locatie kan vinden, wat je er voor nodig hebt en hoe je kan verifiëren of de locatie ook daadwerkelijk de juiste is. Ik ga hier geen lijsten met locaties en adressen noemen, dat laat ik over aan jou!

Meepraten op Facebook

Waarom is het zo moeilijk om een Urbex locatie te vinden?

Allereerst wil ik zeggen dat ik heel blij ben dat urbex locaties vaak lastig te vinden zijn. Enerzijds, omdat het de “kunst” urban exploring een stuk interessanter maakt en bij het vinden van een moeilijk te vinden locatie de euforie extreem is. Anderzijds, omdat er ook kwaadwillende zijn die als doel lijken te hebben locaties te vernielen, “trashen” wordt dit in urbex jargon genoemd.

Houd locaties dus altijd heel goed voor jezelf. Als je een locatie met iemand deelt, weet dan goed wat hij of zijn voor bedoelingen heeft, zodat de locaties mooi en in takt blijven.

Hoe moet je beginnen?

Als beginnende Urbexer is het verstandig om niet al te groot te beginnen, je moet namelijk op 100 dingen tegelijk letten tijdens een bezoekje aan een locatie. Denk aan hoe kom ik binnen, is het gevaarlijk, hoe kan ik de mooiste foto’s maken, zijn er andere mensen etc.

Je kunt je het best oriënteren via het internet, neem eens een kijkje bij onze foto’s van locaties waar wij zijn geweest. Hierbij zie je ook of de locatie voor een beginner of gevorderde Urbexer geschikt is. Een locatie als het oude belasting kantoor is zeer geschikt als eerste locatie.

Uitzoeken waar het verlaten gebouw is

Ik neem voor deze uitleg het oude urbex belastingkantoor als voorbeeld. Uiteindelijk zal je precies weten waar dit belastingkantoor te vinden is. Dit doe ik met deze locatie, omdat het een locatie is die met naam en toenaam op het internet te vinden is, dus het “vrijgeven” van het adres is geen wereldnieuws. Het adres is alom bekend. Echter beschrijf ik het proces alsof ik niet weet waar het belastingkantoor ligt.

 

Stap 1. Informatie inwinnen

Om te weten te komen waar een gebouw zich bevindt is het heel belangrijk om informatie over het gebouw in te winnen. Soms staat dit gewoon op internet bij beschrijvingen van andere Urbexers of zelfs op Wikipedia pagina’s. In ons voorbeeld van het oude belastingkantoor zou ik het als volgt doen:

Zoek in Google op: “belastingkantoor urbex”

Zie onderstaande afbeelding voor de resultaten.

belastingkantoor urbex google search urbex locatie

 

In deze resultaten zie ik twee keer de plaats Neerpelt terugkomen (ik heb RVGDesign uit de resultaten gefilterd omdat dit verwarrend kan werken). Het blijkt dus dat het belastingkantoor in Neerpelt ligt. Daarop pas ik mijn zoekopdracht aan naar Belastingkantoor Neerpelt Urbex.

Zie onderstaande afbeelding voor de resultaten.

belastingkantoor urbex google search zoekverfijning urbex locatie

 

Nu zie ik afbeeldingen verschijnen wat inhoud dat Google contextuele informatie weet te vinden, dus dat ik op het goede spoor ben (dit geldt niet altijd). Daarnaast zie ik Neerpelt in combinatie met Belastingkantoor en Urbex nu veelvoudig terugkomen, dus er blijken veel websites te zijn die hierover schrijven.

 

Stap2. Websites bezoeken

Nu Google mij verschillende websites toont die allemaal te maken lijken te hebben met het gebouw waar ik naar opzoek ben, bezoek ik deze websites. Ik klik alle websites open (rechtermuisklik -> open in nieuw tabblad) en bekijk de inhoud van de sites. Over het algemeen zie ik foto’s, korte verhaaltjes over het avontuur van de Urbexers, maar geen concrete aanwijzingen voor een specifieke locatie.

Toch zie ik het laatste resultaat van Google een link naar: http://www.photoplaces.be/index.php/locaties/oud-belastingskantoor-neerpelt/

Als ik deze link open zie ik een plattegrond van Neerpelt ingezoomd op een gebouw. De website pretendeert dat dit het oude belastingkantoor zou zijn.

 

Stap 3. Checken of je urbex locatie klopt

Nu heb ik via de photoplaces.be website de locatie weten te vinden en ben dus in staat een adres te krijgen. Dit staat ten eerste op de website zelf, namelijk Haagdoorndijk, 3900 Neerpelt, Limburg.

Ook een GPS locatie wordt gegeven: lat: 51.231 Long 5.416

Met deze informatie weet ik precies waar de locatie is. Nu de check.

 

Normaliter check ik locaties in Google maps, door zelf naar de Google maps website te gaan. In dit geval is het niet per se nodig, omdat op de website waar ik de locatie heb gevonden ook Google maps draait. Toch ga ik voor de zekerheid naar maps.google.nl, vul de adresgegevens in, zet de kaart op satelliet en zie van bovenaf een vrij groot gebouw.

google maps view urbex locatie

 

Nu weet ik het nog steeds niet zeker. De laatste stap is Street view. In Google maps sleep in het gele poppetje richting de ingang van het gebouw waarvan ik denk dat het, het oude Urbex belastingkantoor is. Het volgende is wat ik te zien krijg:

streetview belastingkantoor neerpelt urbex locatie

 

Ik vergelijk dit beeld met de foto die ik eerder zag in de Google resultaten. En zie dat het perfect overeenkomt met het gebouw waar andere Urbexers eerder binnen zijn geweest. YES! Ik heb de locatie gevonden.

 

Hoe vind ik een moeilijk te vinden Urbex locatie?

Het belastingkantoor in Neerpelt is zo’n beetje het makkelijkst te vinden gebouw in de Urbex scene. Websites geven zoals je zag het adres en GPS locatie gewoon vrij. Dit is voor bijna geen enkele andere locatie het geval. Je zult het heel af en toe weleens tegenkomen, maar over het algemeen zijn locaties lastig te achterhalen.

Probeer bovenstaande maar eens met Chateau Miranda, Chateau Lumiere, Agnus Dei, HF6 of Dr. Pepito. Daarvoor heb je meer skills, maar vooral veel meer geduld nodig. Ik geef je hieronder een aantal tips hoe je te werk moet gaan om dergelijke locaties te vinden.

 

Tip 1. Lees over de geschiedenis van een gebouw. Andere Urbexers willen graag hun verhaal delen, maar zijn ook vaak heel erg geïnteresseerd in de geschiedenis van het gebouw. Er is daarom vaak genoeg te vinden over een locatie, bijvoorbeeld sinds wanneer het leeg staat, wanneer het gebouwd is, soms zelfs wie de eigenaar is geweest, wanneer er brand is geweest en waar het gebouw voor diende. De informatie kan je allemaal goed gebruiken door er zoekopdrachten van te maken in Google. Zoek bijvoorbeeld naar de datum van de bouw van het gebouw, gecombineerd met de andere data. Hierdoor zal je snel meer duidelijkheid krijgen over het gebouw en wellicht de stad of het dorp waar het gebouw staat.

Tip 2. Lees forums en spreek met andere Urbexers over locaties. Soms kan je locaties uitwisselen. Als jij een mooie locatie hebt die een andere groep graag wil bezoeken kan je uitwisselen.

Tip 3. Gebruik Google maps. Als je eenmaal een dorp of stad hebt gevonden waar het gebouw zou staan, ga dan virtueel door de plaats lopen en zoek naar het gebouw waar je naar opzoek bent. Eerst via maps kijken naar gebouwen die ongeveer dezelfde vorm hebben, daarna met Street view kijken of het inderdaad het gebouw is. Dit is een tijdrovend proces, maar zeer effectief.

Tip 4. Rondrijden, simpelweg rondrijden in steden of dorpen die bekend staan om urbex locaties. Bijvoorbeeld Luik, Charleroi, Antwerpen, Brussel etc.

 

Heb je zelf tips of toevoegingen voor dit artikel? Heb jij een efficiëntere manier van het vinden van Urbex locatie? Laat het mij horen of plaats een reactie. Ik ben benieuwd naar ieders tips en verhalen. een

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten