Misschien wel de meest gewaagde, gevaarlijke, spannende en adrenaline opwekkende vorm van fotografie, urban exploring oftewel Urbex. In dit artikel neem ik je graag mee in de wereld van urbexing en vertel je de ins en outs van deze geweldige vorm van fotografie. Ik laat een aantal van de gaafste locaties zien, zowel foto’s als video’s en geef wat algemene tips en tricks voor het maken van foto’s en voor het voorbereiden op een trip. Volg ook het uitgebreide artikel over tips en tricks om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en adviezen omtrent urbex. 

Meepraten op Facebook

Wat is Urbex ofwel urban exploring?

villa walfahrt urban exploring urbex
Villa Wallfahrt in België ergens in een klein dorpje.

Urban exploring is het ontdekken van oude verlaten gebouwen en terreinen die je vervolgens vastlegt op de gevoelige plaat. Vanzelfsprekend is dan ook dat deze plekken vaak goed verborgen zijn en in veel gevallen afgesloten voor publiek.

Daarnaast zijn deze plekken zeer gevaarlijk, omdat er jaren lang niemand meer naar om heeft gekeken, geen onderhoud is gedaan en dus veel plekken op instorten staan. Je komt vaak rottend beton, grote gaten in vloeren en plafonds, schimmel, asbest etc. etc. tegen in dergelijke plekken.

Maar wat je ervoor terug krijgt is geweldig. Stuk voor stuk hebben deze oude gebouwen hun eigen verhaal. Of er nou iemand heeft gewoond, dat er (geestes)zieke mensen hebben verbleven of dat er gewerkt is allen hebben ze hun eigen verhaal.

Dit maakt dat de locaties hun eigen lading hebben en het vaak heel spannend is om de locaties te bezoeken. Ook wordt er vaak gesproken van geestverschijningen op Urbex locaties, dit wordt vaak flink aangedikt, maar geeft een extra dimensie aan het bezoek.

Waarom Urban exploring?

Wat bezielt iemand om levensgevaarlijke oude en vervallen gebouwen te fotograferen? Deze vraag horen wij als Urbexers vaker en het antwoord hierop is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Het gevoel dat je op een plek komt waar al tijden niemand is geweest, maar ooit vol leven was is onbeschrijfelijk. Het is spannend en wonderlijk tegelijk. Het gaat om meer dan alleen het fotograferen. Het vinden van een mooie locaties, het voorbereiden van de trip, de juiste apparatuur verzamelen, mensen vinden met wie je samen naar de gebouwen kunt, de foto’s maken en uiteindelijk de bewerking en publicatie van de foto’s en de verhalen.

Het feit dat prachtige gebouwen achtergelaten worden en vervolgens jaren leeg staan en verval toetreed is schandalig. Panden als Chateau Lumiere zijn zo prachtig, die verdienen een beter lot dan overgeleverd te worden aan de natuur. Juist daarom is Urbex fotografie zo’n prachtige tak van fotografie.

Hoe vind ik urbex locaties?

Chateau Lumiere Urbex
Chateau Lumiere in het noorden van Frankrijk. Dit grandioze herenhuis is nog vrijwel onaangetast.

Urbex locaties worden goed verborgen gehouden. Hoe nieuwer en weinig aangetast hoe moeilijker het is om de locatie te vinden. De “Urbex scene” is erg gesloten en zijn zeker niet happig op het vrijgeven van locaties.

Je zult dus zelf heel goed opzoek moeten gaan naar de locaties.Op RVGDesign kan je ons artikel “Urbex locaties” lezen, daarin vertellen wij over onze locaties, echter geven we de exacte adressen ook niet vrij.

In ons andere artikel “Urbex locaties vinden” geven we tips hoe je het best een Urbex locatie kunt vinden, dat is het enige artikel op de site waar ook daadwerkelijk een locatie wordt gegeven! Verder is het vooral belangrijk om oren en ogen open te houden, veel te praten met bekenden en onbekenden over je hobby. Op deze manier kom je steeds vaker mensen tegen die verlaten gebouwen kennen en jou de locatie verklappen. Daarnaast is het goed om actief te zijn op websites als de onze en op forums. Zorg dat je weet wat er speelt in de community!

 

Waar zijn de locaties?

Over de hele wereld zijn urbex locaties te vinden. In Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, maar ook in Amerika, Afrika, Azie etc. Het is daarom ook een tak van fotografie die wereldwijd beoefend wordt. In sommige landen zijn extreem veel urban exploring locaties, zoals in Belgie. In een stad als Charleroi of Luik zijn tientallen locaties te vinden. In Belgie kennen we bijvoorbeeld Villa Wallfahrt, Le petit maison, Chateau de la foretHassard Cheratte en vele locaties meer. In Frankrijk hebben wij ook verschillende prachtige locaties bezocht, bijvoorbeeld Chateau Lumiere, Prison H15, Grand Moulin de Paris etc. Wij hebben in de loop der jaren honderden locaties weten te verzamelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en overzee bijvoorbeeld Autstralie en Amerika.

fotolocaties map

Hoe zien Urbex locaties eruit?

Wij hebben voor elke locatie stuk voor stuk een artikel geschreven. Er is dan ook meer dan genoeg te vertellen over de locaties. Vaak is alleen de geschiedenis van een locatie al de moeite waard om het artikel te lezen, laat staan de foto’s en video’s die we erbij plaatsen. Om alvast een voorschot te geven zie je hieronder een kleine galerij met foto’s van verschillende urbex locaties.

Le Petite Maison

Belangrijk bij Urbexing

Als je besluit om te gaan “urbexen” zijn een aantal dingen extreem belangrijk. Ik wil hier graag twee van die dingen noemen.

  1. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
  2. Ga nooit alleen!

1. Toon respect voor de omgeving waar je foto’s maakt. Je doel als fotograaf moet zijn het vastleggen van prachtige platen, dit betekend dus dat je geen dingen kapot maakt, graffiti spuit op de locaties of spullen meeneemt. Bedenk goed hoe jij de locatie wil aantreffen, laat hem ook zo achter!

2. Urbex locaties zijn extreem gevaarlijk. Door verrotte vloeren, plafonds, uitstekende spijkers en stukken metaal, kortom veel waar je aan kan verwonden. Daarom is het heel belangrijk om niet alleen te gaan, sterker nog wij stellen altijd een minimum van 3 personen. Stel dat iemand gewond raakt, kan een bij hem/haar blijven en de ander eventueel hulp halen.

Voor meer tips en tricks voor succesvolle urbex trips, lees het artikel “Urbex tips en tricks” en “De Urbex checklist”.

Hoe gevaarlijk is urban exploring?

Zoals gezegd, het is een van de meest gevaarlijke takken van fotografie. Wij adviseren dan ook om je camera heel goed te kennen, zodat je aandacht daardoor niet wordt afgeleid. Je komt vele gevaren tegen, zoals:

  • Bewakers
  • Politie (het minst gevaarlijk)
  • Waakhonden
  • “random” mensen die rondhangen
  • Grote gaten in de vloeren (ook vaak in het donker)
  • Muren die op instorten staan
  • Schimmels
  • Etc.

Het is dus heel belangrijk dat je ontzettend goed oplet, je samen gaat en mensen thuis laat weten wat je aan het doen bent en waar je naartoe gaat.

Sfeer impressie

Zie onderstaande video voor een korte impressie wat je kunt verwachten als je op een urbex trip gaat.

Urbex fotos in de winkel

Het valt op dat foto’s van verlaten gebouwen en spooksteden steeds vaker onderdeel zijn van interieur zaken. Je kunt grote plexiglas foto’s kopen van prachtige verlaten gebouwen en plekken van over de hele wereld. Ook wij verkopen deze prachtige beelden in verschillende materialen.

Zelf Urbex verhalen of informatie?

Ben je zelf ook een urbexer? laat dan een reactie met je tips en tricks en verhalen achter! Wij zijn extreem benieuwd naar je avonturen en tips.

Een foto aan jouw muur?

Wil je zelf een van onze prachtige foto’s in jouw huis hebben hangen? Op canvas, fotopapier of zelfs aluminium? Bestel dan snel een foto in onze shop!

Meepraten op Facebook