Bezocht: 2014

Staat: De meeste kristalwerken zijn weggehaald en de gebouwen zijn in zeer slechte staat.

Beveiliging: Een groot deel van de fabriek wordt nog gebruikt, dat is dus overduidelijk goed bewaakt. Het deel dat niet gebruikt wordt, wordt niet streng bewaakt, maar er zijn verhalen dat er beveiliging rond loopt. Wij hebben geen beveiliging gezien.

Huidige status ( 2017 ): Gebouw nog toegankelijk.

Meepraten op Facebook

De Belgische glas en kristalfabriek van Val Saint Lambert is een begrip in de kristal wereld. Het is voornamelijk bekend van de 2 meter hoge kristallen vaas van 200kg bestaande uit 82 onderdelen die voor de wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1894 werd geproduceerd. De fabriek is momenteel nog operationeel en het merk Val Saint Lambert wordt verkocht in meer dan 40 landen wereldwijd.

Echter is een deel van deze fabriek jarenlang niet meer in gebruik, dit gaf ons de reden om polshoogte te nemen en een fotoreportage te gaan maken. We hebben deze locatie gekregen van een andere Urbex crew die we tegenkwamen bij de Universiteit van Luik. Die ook erg mysterieus deden of Chateau Lumiere.

Onze foto’s van VSL cristallerie België

Video impressie van de verlaten urbex cristallerie in België

Video credits: Lost-Place.org

De trip naar Val Saint lambert, de Urbex kristalfabriek

We zijn aan deze locatie gekomen door een andere Urbex groep die we tegenkwam bij de universiteit L. We raakten aan de praat en deelden een aantal locaties met hen, waaronder VSL. Het was al wat later op de dag, dus we moest opschieten om nog voor het donker het gebouw binnen te komen. Gelukkig liggen de twee urbex locaties niet ver bij elkaar vandaan, dus waren we er binnen 15 minuten en voor het donker.

Eenmaal aangekomen bij de fabriek gingen we opzoek naar een ingang. Anders dan andere locaties hadden we hier geen vooronderzoek kunnen doen naar de beste ingang, dus het was een beetje op de gok. We zagen geen bedrijvigheid op het terrein, zette onze auto op de algemene parkeerplaats en liepen de hekken af opzoek naar een ingang. Uiteindelijk vonden we in een bocht een perfecte ingang en liepen we het terrein op.

Om bij de verlaten gebouwen te komen moesten we nog een stukje op het terrein lopen, door hoge struiken en onder een hek door. Uiteindelijk waren we binnen. Een groot complex met veel verschillende panden.

Omdat we eerder die dag Villa Wallfahrt en Hasard Cheratte hadden bezocht en we voor de poorten van HF6 stonden, maar niet binnen kwamen, was het lastig te overtreffen wat we eerder die dag hadden gezien. De panden zijn nagenoeg helemaal leeg en flink vergaan, hier kan je uiteraard schitterende foto’s maken, maar we hadden gehoopt op wat meer.

Op de binnenplaats is het goed oppassen want je bent onbeschut en elke voorbijganger kan je zien lopen. We hebben de gebouwen doorgelopen, verschillende foto’s gemaakt waar we uiteindelijk erg blij mee zijn en na 2 uur hebben we het terrein weer verlaten.

De geschiedenis van Val St. Lambert

De fabriek is gesticht in 1826 op het voormalige cisterciënzerabdij van Sint-Lambertus. De abdij werd gesticht in 1202 en opgeheven in 1796 om 30 jaar laten plaats te maken voor de kristalfabriek. De kapittelzaal en het scriptorium zijn gerenoveerd en in gebruik genomen voor de kristalfabriek, deze zijn vandaag de dag nog in bedrijf.

In 1841 krijgt het werk van Val Saint Lambert voor het eerst een prijs, een gouden medaille voor zijn zuiver, verfijnd en gekleurd kristal.

kristal-vsl-wereldtentoonstelling-antwerpen

1894 is een heel belangrijk jaar voor Val Saint Lambert, zoals in de intro besproken trok VSL tijdens de wereldtentoonstelling in Antwerpen de aandacht door de “Vaas van de Negen Provincies” deze vaas is 2,25 meter hoog, 200 kilo zwaar en bevat 82 kristallen delen. Deze vaas heeft Val Saint Lambert voorgoed op de kaart gezet als wereldmerk.

VSL had een aantal Russische tsaren als klant en ruim driekwart van de productie werd toen geëxporteerd, dit waren de absolute hoogtij dagen van de kristalfabriek.

Vanaf 1901 werd kristal met art-nouveau versmolten door de Brusselse goudsmid, beeldhouwer en ontwerper Philippe Wolfers. Hij maakte de beroemde vaas “Crépuscule”, een vaas bestaande uit meerdere lagen kristal die een vleermuis vormden.

Tijdens de eerste wereld oorlog lag de kristalfabriek een aantal jaren stil. Van 1914 tot 1918 was er geen bedrijvigheid. Na de oorlog en de val van het Russische tsarenrijk verloor VSL haar belangrijkste klanten, de tsaren.

Rond 1926 toen de fabriek 100 jaar bestond werkten er ruim 5.000 medewerkers in de kristalfabriek. Bijna 4 jaar later toen black tuesday in de verenigde staten van Amerika de wereldwijde crisis inluidde ging het heel snel achteruit met Val Saint Lambert. Aangezien 90% van de omzet uit export bestond, werd een belangrijke omzet post flink gereduceerd. Om het nog erger te maken, na jaren van financiële onzekerheid, werd de kristalfabriek zwaar getroffen door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog. Dit bracht structurele financiële problemen met zich mee.

In 2008 wordt Val Saint Lambert overgenomen door de familie Onclin. In 2010 werd het merk opnieuw op de kaart gezet door een nieuwe identiteit.

Een deel van het complex staat al tijden leeg. Dit is een vrij groot deel van het complex en is zeker de moeite waard om eens langs te gaan om foto’s te maken. Wel is het vrij ver vergaan, dit is ook de reden dat we deze locatie twee sterren geven en niet meer. Oordeel vooral zelf!

 

Waar ligt deze Urbex locatie?

Anders dan je van ons gewend bent delen we nu wel een locatie. Het is in dit geval niet nodig om de locatie geheim te houden aangezien er verschillende artikelen geschreven zijn waar de exacte locatie zich bevindt en Val Saint Lambert nog altijd in bedrijf is. Het is dus heel gemakkelijk het adres te vinden.

val-saint-lambert-overview

De verlaten kristalfabriek ligt in Seraing een stad net buiten Luik. Als je dit intypt op Google maps, dan kan het haast niet missen. De achterste delen (op de foto) van het complex staan leeg en kan je de prachtige foto’s maken.

Ook bij VSL geweest?

Ben jij ook naar deze verlaten kristalfabriek geweest? Deel je verhaal en foto’s dan met ons!

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten