Bezocht: 2014

Staat: De villa staat al jaren leeg en dit is te merken. Echter kan je nog prima naar binnen en is het redelijk veilig om rond te lopen.

Beveiliging: Er is geen beveiliging aanwezig en geen cameratoezicht.

Huidige status ( 2017 ): het gebouw heeft een nieuwe eigenaar gekregen en is niet meer toegankelijk.

Meepraten op Facebook

Deze villa in een heel klein plaatsje net over de Belgische grens is één van de weinige locaties die nog heel goed in takt is. De spullen van de voormalige eigenaar staan nog allemaal in het huis. Dit geeft een extra bijzonder gevoel als je rondloopt in zijn huis. De pantalon, schoenen, krant alles ligt nog klaar alsof de bewoner zo binnen kan lopen en zijn leven weer kan oppakken.

Deze villa kent drie verschillende namen in de Urbex scene:

  • Villa Wallfahrt
  • Villa Das
  • Manoir de la Chapelle
  • Villa de Proost

Wij gebruiken de eerste naam het liefst.

Onze foto’s van deze prachtige verlaten villa in België

Video impressie manoir de la Chapelle

Op deze video krijg je een goede indruk hoe het is om Villa Wallfahrt binnen te lopen.

Credits voor Rowan van den Bragt

Onze trip naar Villa Wallfahrt

In alle vroegte gingen we met z’n 5en op weg richting België. Voor een aantal van ons was dit de eerste keer Urbex, dus erg spannend. Na een paar uur rijden kwamen we aan bij de villa. Het was net licht op zaterdagochtend, dus de meeste Belgen waren nog niet wakker of hun huis uit. Dit gaf ons de mogelijkheid om rustig onze gang te gaan en naar een goede ingang te zoeken. Net als bij alle locaties hebben we goed huiswerk gedaan en met Google maps goed gekeken op welke manier het beste zou zijn om binnen te komen.

Eenmaal voor de villa bleek aan de linkerkant een pad te zijn langs een huis waardoor je heel gemakkelijk te duin van de villa in kan komen. Na een korte sprint te hebben getrokken stonden we met z’n vijven in de tuin van de Urbex locatie waar we zoveel over gehoord en gelezen hebben!

Nu was het een kwestie van stil zijn en een ingang zien te vinden het huis in, dit bleek uitermate makkelijk te zijn, want de deur stond gewoon open. Toen we de villa binnen liepen verbaasden we ons (ondanks de foto’s online) over het feit dat alle inboedel nog aanwezig was, geen graffiti en veel dingen nog in goede staat waren.

Wij speuren bij een kleinere locatie als deze eerst elk hoekje af of er geen anderen binnen zijn die het ons lastig kunnen maken, maar de kust was veilig. We haalden onze camera’s uit de tassen en begonnen aan onze fotoreportage, wat een geweldige plek!

Boven zijn de bedden nog strak opgemaakt, ligt de kleding nog over de stoelen, lijkt het alsof er nog iemand woont. Hierdoor was de sfeer heel vreemd, omdat je echt het idee had dat je bij iemand thuis was die even weg was.

We zijn zonder gesnapt te worden de villa weer uitgelopen en door gegaan naar de volgende locaties, HF6 en Hassard Cherrate.

Geschiedenis van Villa Das a.k.a. Wallfahrt a.k.a Villa de Proost

De villa is gebouwd in 1897 door een onderpastoor van Elsene. In 1898 en 1912 is het gebouw verbouwd. De neo-traditionele stijl en de kapel die bij het gebouw is gebouwd geven deze villa een uitzonderlijk karakter. Het heef tot voor kort te koop gestaan voor €235.000,-, een koopje als je bedenkt dat het perceel oppervlak 4.629m2 is, echter is het nu uit de verkoop. Dit kan betekenen dat het gebouw een nieuwe eigenaar heeft.

De villa is sinds 2011 opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed in België. De officiële naam van de villa is Villa de Proost, vernoemd naar degene die het gebouwd heeft Jan de Proost, echter gebruiken Urbexers dit zelden.

In de loop der jaren, na de eigenaar is overleden, is het in verval geraakt en overgenomen door de natuur. De tuin is totaal overwoekert en verschillende ramen zijn stuk. Binnen is flinke lekkage. Het bijzondere van Villa Wallfahrt is dat geen enkele fotoreportage dezelfde composities zal hebben. Er wordt heel vaak gesleept met het interieur, of dit door urbexers, zwervers of andere personen wordt gedaan is niet bekend.

Update Villa de Proost

Ik heb van verschillende urbexers vernomen dat de Villa nu officieel niet meer te betreden is en wordt gerenoveerd tot luxe senioren pension. Helaas is een prachtige urbex locatie verloren gegaan, maar gelukkig krijgt dit imposante gebouw een nieuwe toekomst!

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160113_02066127 

Foto’s van de verlaten villa

Veel fotografen gaan over de top met foto’s van deze villa, het is namelijk heel verleidelijk om HDR te gebruiken. Door de donkere kamers schieten deze foto’s vaak door en worden ze surrealistisch. Wij hebben geprobeerd hier een goede tussenweg in te vinden. Dit is wat ons betreft aardig gelukt, maar oordeel vooral zelf!

Meepraten op Facebook
Gerelateerde berichten