Een goede voorbereiding is essentieel bij Urbex fotografie. Je krijgt te maken met extreme situaties waar je goede uitrusting bij nodig hebt. Zo kan het heel goed zijn dat je moet klimmen, rennen en afdalen. Ook moet je goed rekening houden met de gevaren van de locaties, denk dan bijvoorbeeld aan hele donkere plekken waar je niet ziet of er afgronden zijn, gaten in de vloeren. Ook krijg je vaak te maken met scherpen objecten als stale punten, spijkers, schroeven etc etc. Kortom Urbexen vergt de nodige alertheid en voorbereiding. In dit artikel geef ik je tips en advies hoe je goed voorbereid op Urbex trip gaat, zodat je net een stukje veiliger op pad kunt.

Meer informatie over wat Urbex precies is? Bekijk het artikel: Wat is Urbex a.k.a Urban Exploring?

Meepraten op Facebook

urbex-belgie-verlaten-fort-902-602

Omdat dit bericht nogal lang is (bijna 2500 woorden) heb ik een inhoudsopgave gemaakt om het jou makkelijker te maken:

Vooronderzoek – ligging van de locaties
Vooronderzoek – informatie over de locaties
Urbex uitrusting
Foto of video camera
De trip
Na de trip
Urbex, urban exploring checklist
Heb je aanvullingen voor deze lijst?
Meepraten via Facebook?

Vooronderzoek – ligging van de locaties

Een trip begint eigenlijk altijd met een gedegen vooronderzoek naar de locaties. Zoek naar locaties waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je echt naartoe wilt! Heb je daar een aantal van verzameld, dan komt het moeilijkste van het vooronderzoek. De daadwerkelijke positie vinden van de locatie, straatnaam, nummer, coördinaten.

Het vinden van de locatie vergt veel onderzoek, soms uren online zoeken, lezen over een locatie en vooral de geschiedenis. Daarop verder zoeken, combinaties leggen tussen worden, datums en uiterlijk van gebouwen. Op een gegeven moment weet je een locatie te vinden. Hulp nodig bij dit proces? Kijk dan het artikel “Urbex locatie vinden in 3 stappen”.

Probeer voor een trip meerdere locaties te verzamelen. Het gebeurd vaker dat locaties niet meer bestaan, niet meer toegankelijk zijn, of dat je ergens wordt weggestuurd. Vooral in het laatste geval, ga op weg naar de volgende locatie. Voor een dag Urbexen raad ik aan om minimaal 5 locaties te hebben die niet te ver uit elkaar liggen. Soms heb je extreem grote locaties zoals HF6 of PZ Bloemendaal, daar kan je makkelijk een hele dag rondlopen. Soms zijn het kleinere locaties als Villa Wallfahrt a.k.a Villa Das of Maison Barbelen waar je verschillende van op een dag kunt bezoeken.

Ga dus altijd op pad met een lijst met verschillende gave Urbex locaties.

PZ Bloemendaal - meerenberg
PZ Bloemendaal

Vooronderzoek – informatie over de locaties

Zeker een van de belangrijkste dingen op deze lijst is het verzamelen van informatie over urbex locaties. Een heel goed voorbeeld hiervan is Prison H15. Zonder vooronderzoek hadden we nooit geweten dat er een extreem groot Zigeunerkamp voor de gevangenis is gevestigd en dat deze mensen hun voordeel doen uit de komst van urbexers. Door auto’s vast te zetten en Urbexers te intimideren hebben ze een extra bron van inkomsten ontdekt. Door vooronderzoek ben je bedacht op dit soort zaken en zal je dus je auto ergens anders neerzetten, zodat deze niet geblokkeerd kan worden. Ook ben je beter bedacht op de mensen die je kan tegenkomen.

Een ander goed voorbeeld is Chateau Noisy, waar continu een bewaker/boswachter aanwezig bleek te zijn. Dat was tot daar aan toe, maar hij bleek verschillende honden bij zich te hebben.

Zorg dus dat je voor je een locatie bezoekt, goed weet hoe de omstandigheden zijn, wat de risico’s zijn en waar je op moet letten om veilig een locatie te kunnen bezoeken. Volg onze website, vraag de eigenaren van urbex websites naar de situaties of lees erover op forums.

verlaten-kasteel-belgie-urbex-chateau-miranda-1606-1072

Urbex uitrusting

Als je eenmal de locaties gevonden hebt is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt om een dag of meerdere dagen op pad te gaan.

Urban kleding

Als trouwe bezoeker van onze website weet je inmiddels dat Urbexen niet altijd gedoogd wordt. Het is daarom belangrijk om niet opvallende kleding te dragen. Dus donkere schoenen, broek en bovenkleding. Zorg ook dat je goed kunt bewegen in de kleding voor als je moet klimmen bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je goede schoenen draagt met stevige zolen. Stel dat je op een bouwterrein komt of industrie, dan is het heel goed mogelijk dat er schroeven of andere scherpen dingen uit de grond steken. Goed schoeisel zorgt ervoor dat je daar zo min mogelijk last van hebt. De juiste Urbex kleding dragen is dus heel belangrijk.

Urbex toolset

Tijdens je bezoeken kan je in benarde situaties terecht komen. Je valt ergens en komt er niet makkelijk uit zonder iets door te knippen. Neem daarom een veelzijdig zakmes mee en een kniptang zodat je altijd ergens doorheen kan knippen mocht dit echt noodzakelijk zijn voor je eigen veiligheid. Daarnaast is het van groot belang dat je een verbandtrommel bij je hebt in geval van nood. Controleer de verbandtrommel voordat je met je trip begint, zodat hij altijd goed in aangevuld en je niet voor onprettige verassingen komt te staan.

De zaklamp is onmisbaar. Aangezien de gebouwen verlaten zijn is er geen licht meer, geen elektriciteit. Het is dus vaak erg donker in de gebouwen waar een goede zaklamp erg goed van pas komt. Sinds kort is er een nieuw soort zaklamp op de markt die extreem fel is, waardoor je locaties goed kunt verlichten. Zo zie je nooit afgronden, scherpe uitstekende dingen of ander gevaar over het hoofd.

Uiteraard is het belangrijk om ten aller tijde je telefoon bij je te hebben. Mocht er iets mis gaan kan je bellen als het nodig is. Een walkie talkie kan je ook goed gebruiken om met je crew in contact te blijven als er bijvoorbeeld 1 deel van de crew tijdens en locatie bezoek op vooronderzoek uitgaat.

villa wallfahrt kapel
Kapel in Villa Wallfahrt

Foto of video camera

Uiteraard draait urbexen om het vastleggen van je ervaring en het verlaten gebouw. Bij urban exploring is het dus uitermate belangrijk om een camera (video of foto) bij je te hebben. Omdat er zoveel vandalisme is op deze verlaten locaties, spreekt het voor je als je een bewaker of politie kunt laten zien dat je een foto of videograaf bent en enkel het pand wilt documenteren en geen vernielingen aanbrengt. Dit heeft onze crew eerder geholpen tijdens een bezoek naar Chateau de la Foret a.k.a. Chateau de la Police.

Wat voor fotocamera heb ik nodig voor urban exploring?

In principe kan je met vrijwel alle camera’s uit de voeten als je wilt urbexen. Wel is het belangrijk dat je een functie op de camera hebt waar je een lange sluitertijd kunt kiezen. Door een lange sluitertijd krijg je donkere plekken beter belicht op de gevoelige plaat. Voor Urbex een onmisbare functie. Ik kom tijdens trips ook wel collega urbexers tegen die een flits gebruiken, ik ben hier zelf totaal geen voorstander van. Een flits haalt in veel gevallen de sfeer weg uit de foto en voegt kunstmatig licht toe. Urbex locaties moeten het vooral hebben van hun eigen karakter, het gebruik van een flits doet dit naar mijn idee teniet. Een functie voor langere sluitertijden is dus erg belangrijk.

Ik beveel een goede spiegelreflex of systeemcamera aan waar je de langere sluitertijd functie op hebt. Hoe meer pixels de camera aankan hoe groter de platen zijn die je kunt ontwikkelen. Wil je jouw foto’s bijvoorbeeld op groot canvas doek uitprinten is een camera met veel pixels belangrijk. Een camera die goed omgaat met hoge ISO-waardes is tevens belangrijk. Als je camera bij een ISO van 600 al flink ruis begint te vertonen kan dit erg frustrerend zijn. Camera’s die geen of nauwelijks ruis vertonen bij 6400 of 12800 ISO zijn bij uitstek geschikt voor Urbex. Uiteraard zit je nu wel in een prijsklasse van 2000-3000 euro. Met een goedkopere camera krijg je ook prima beelden, maar in de meest donkere locaties zal het wat moeilijker worden.

De lenzen die je gebruikt op de camera kunnen net het verschil maken tussen een mooie foto en een geweldige foto. Een groothoeklens is bijna niet weg te denken uit de toolset van een Urbex fotograaf. Je bevindt je vaak in kleine ruimtes die je zo volledig mogelijk op de gevoelige plaat wilt vastleggen, dit krijg je niet voor elkaar met een kit-lens. Een goede groothoeklens is dus erg belangrijk. Welke je hiervoor nodig hebt is per camera verschillend. Heb je een DX-camera is een groothoeklens van 10mm ideaal, heb je een FX-camera is een groothoeklens van 14mm ideaal. Ik gebruik zelf vaak een Nikon 14-24mm 2.8 groothoeklens. Deze geeft mij de gewenste resultaten. Ik heb ook altijd een zoomlens bij me om details in de gebouwen vast te leggen. Een 24-70mm 2.8 is hiervoor uitermate geschikt.

Een statief is bijna onmisbaar. Zeker als je met langere sluitertijden werkt is het vrijwel onmogelijk om een haarscherpe foto te krijgen zonder statief. Zorg er dus voor dat je een goed stevig statief hebt. De ondergrond is niet altijd even vast, dus een statief met anker pootjes is een aanrader.

Als je met lange sluitertijden werkt is het aan te raden om een afstandbediening te hebben, met kabel of draadloos. Hierdoor hoef je niet aan te camera te komen om een foto te maken, wat ervoor zorgt dat je camera niet beweegt.

TIP!: Als je de middelen hebt om twee digitale spiegelreflex camera’s mee te nemen zou ik dat zeker doen. De locaties zijn stoffen, vochtig, winderig, schimmelig, eigenlijk bevatten de locaties alle omstandigheden waarin je geen lens wilt verwisselen. Gebruik je twee camera’s kan je de ene camera uitrusten met een groothoeklens en de andere met een zoomlens.

Heb je een video camera bij je? Zorg dan dat deze een groothoeklens heeft, zodat je alles goed kunt filmen. Ik gebruik een GoPro om de beelden vast te leggen.

chateau-moulbaix-belgie

De trip

Dan is het eindelijk zover. Na weken, soms maanden voorbereiding en verzamelen van locaties begint je trip. Sta zo vroeg mogelijk op om nog tijdens he donker aan te komen op locatie. Uiteraard afhankelijk van waar de locatie is staat onze crew meestel rond 3 uur naast het bed. Zorg dat je s’ochtends goed ontbijt, bakje koffie neemt en fris op stap kunt.Het is vaak erg spannend en als je niet goed gegeten hebt kan dit een probleem worden op de dag van de trip. Check je uitrusting, je camera en je lijst met locaties. Laat de mensen die thuisblijven weten wat je gaat doen. Wij laten altijd een lijst met locaties achter voor degene die niet mee gaan, zodat ze precies weten waar we zijn.

Het belangrijkste van Urban exploring: ga nooit alleen op pad. Ga nooit alleen een gebouw binnen. Ga altijd samen met iemand en het liefst met meerderen!!

Gemiddeld zitten wij zo’n 2 a 3 uur in de auto om bij de eerste locatie te komen. Onderweg even stoppen bij een benzine pomp, even rustig aan doen werkt uitermate prettig.

Eenmaal bij de locatie aangekomen rijdt je eerst rustig langs het gebouw om te zien hoe de staat is, waar eventuele vrije ingangen zijn en of er anderen aanwezig zijn. Zoek hierna naar een plek om je auto goed te kunnen parkeren. Bij voorkeur niet voor de deur van de locatie, tenzij deze erg afgelegen is.

Zorg dat je bij de auto je spullen goed in orde maakt voor de locatie. Neem drinken en eten mee, je weet nooit hoe bijzonder de locatie is als je er binnen bent en hoe lang je er zal blijven om foto’s te maken. Zorg dat eventueel je camera aanstaat om video opnames te maken van je bezoek aan de locatie. Alles klaar? Op naar de locatie.

Loop in één keer door als dit mogelijk is. Eenmaal binnen geldt een hele belangrijke tip, doorloop eerst het hele gebouw voordat je foto’s gaat maken. Deze locaties zijn bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld zwervers, junks of mensen die uit zijn op narigheid. Als jij als je spullen hebt uitgepakt en je stuit op dergelijke personen is het heel lastig om snel weg te komen. Doorzoek het pand dus grondig. Is het pand te groot zoals Hasard de Cheratte, of Grand Moulins de Paris? Zorg dan dat je de aangrenzende kamers gecheckt hebt voordat je je spullen uitpakt.

Is het veilig en leeg? Haal dan je spullen te uit de tas en schieten maar! Houd continu een oor en een oog open voor je omgeving. let met je crew op omgevingsgeluiden. Als je het niet vertrouwd ga dan op onderzoek uit.

Gepakt?/Gesnapt?

Het kan altijd gebeuren, je bent aan het fotograferen in een locatie en de bewaker loopt naar binnen of de politie staat op de stoep. Schat de situatie goed in, zeker bij bewakers is het belangrijk om eerst de situatie in te schatten. Als een bewaker helemaal over de rooie gaat en je geen normaal gesprek met diegene kunt voeren, is het soms beter om te proberen weg te komen. Toch is het in de meeste gevallen goed om naar een bewaker toe te lopen en hem of haar direct uit te leggen wat je aan het doen bent, dit zorgt vaak voor het meeste begrip. Bij politie is het vanzelfsprekend, loop naar ze toe en leg uit wat je doen, werk mee.

In de meeste gevallen loopt het af met een sisser. Er zijn veel politieagenten die zelf ook aan Urbex doen of het kennen en dus goed begrijpen wat je intentie is.

verlaten-koeltoren-le-petit-maison-urbex-locatie-belgie

Na de trip

Eenmaal ongeschonden en honderden of duizenden foto’s later ben je weer thuis! De urbex trip is geslaagd! Nu is het tijd om de foto’s op de computer te zetten, een selectie te maken, de foto’s te bewerken en daarna ermee doen wat je wilt. Ik ben gek op Urbex foto’s van lezers, dus ben je zelf op een trip geweest? Deel dan je foto’s met mij door te reageren op dit bericht, te mailen of via Facebook.

chateau du lumiere urbex locatie frankrijk

Urbex, urban exploring checklist

Om het bovenstaande verhaal kort en krachtig te maken heb ik een Urbex checklist voor je gemaakt.

Algemeen
“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”
Ga nooit alleen, altijd samen en het liefst met minimaal 3 personen
Voorbereiding
Thuisblijversinformatie
Verdiep je in plaatselijke wet en regelgeving
Uitrusting – kleding
Goede sterke rugtas, liefst waterdicht
Onopvallende donkere kleding
Broek met veel afsluitbare zakken, zodat niks eruit valt
Stevige schoenen
Waterdichte laarzen bij natte locaties
Eventueel droge kleding, sokken, broek, shirt
Handschoenen
Uitrusting – veiligheid
Zaklamp (eventueel hoofdlamp)
Touw
Schoonmaak alcohol
Antibacterie doekjes
EHBO-kit
Walkie Talkies
Zakmes
Kniptang
Uitrusting – apparatuur
Volledig opgeladen telefoon (op stil)
Video : GoPro
Camera
Camera lenzen
Afstandbediening
Statief
Lens filters
Reserve batterijen
Geheugenkaarten
Extra geheugenkaarten
Camera schoonmaak kit
Lens / camera balg
Trip
Voldoende eten
 Voldoende drinken
 Snoepjes (extra suiker)
 Eventuele medicijnen
Na de trip
Computer
Adobe Lightroom
Adobe Photoshop
http://rvgdesign.nl om je foto’s en verhalen te delen

Heb je aanvullingen voor deze lijst?

chateau lumiere urbex fotografie

Ben je zelf urbexer en heb je aanvullingen op onze lijst? Reageer dan op dit bericht of stuur me een mail.

Meepraten via Facebook?

Praat je graag mee over dit onderwerp, maar doe je dat liever via Facebook?

Meepraten op Facebook

Gerelateerde berichten