Dit is waarom ik zwart-wit fotografie erg mooi vind. Op deze foto word je direct getrokken naar de twee belangrijkste onderdelen, namelijk de verlichting boven de weg en de tramrails in de weg. Hierdoor worden hele sterke lijnen gecreëerd richting het uiterst verre middelpunt van de foto wat een heel mooi gevoel van diepte geeft. Dezelfde versie in kleur leidt af van deze lijnen door de vele reclame borden en kleuren in de foto. Door de weerspiegeling van de lampen in de tramrails accentueert deze nog meer waardoor dit meer de aandacht trekt.

Meepraten op Facebook
De Utrechtse straat in Amsterdam met mooie kerstverlichting zwart-wit
Utrechtsestraat Amsterdam

Techniek zwart-wit fotografie

Vaak wordt gedacht dat zwart-wit foto’s erg makkelijk te maken zijn, gewoon de kleur eruit filteren en klaar is de zwart-wit foto. Echter is niks minder waar. De belichting is bij zwart-wit fotografie extreem belangrijk. Juist omdat het aspect kleur wegvalt heeft het publiek meer ruimte in hun hoofd vrij om te focussen op andere aspecten, zoals lijnen, compositie en belichting.

Voor deze foto heb ik dan ook heel goed gekeken naar welke onderdelen erg helder waren en de aandacht afleidde van het doel om het publiek de lijnen te laten volgen. Zo heb ik de reclame borden aan de gevels die licht geven een stuk minder belicht, net als het einde van de straat kerstversiering. Deze beide elementen waren flink overbelicht en trokken de aandacht naar hun toe. Door die minder te belichten heb ik uiteindelijk het huidige eindresultaat gecreëerd.

De Utrechtsestraat

Deze straat in onze hoofdstad is bekend om haar vele winkels met klasse en stijl. De straat bevindt zich in het hartje van Amsterdam tussen het Rembrandtplein en het Frederiksplein. Tijdens een wandeling door de Utrechtsestraat loop je langs drie van de belangrijkste en bekendste grachten van Amsterdam, namelijk de Herengracht, Prinsengracht en Keizersgracht. Tijdens de kerstperiode wordt de straat uitgedost met prachtige kerstversiering, wat de straat nog meer uitstraling geeft.
De Utrechtsestraat heeft haar naam sinds 1658 naar aanleiding van de grote stadsuitbreiding en is, ik zou zeggen uiteraard, benoemd naar de stat Utrecht. Momenteel rijdt tram 4 door deze straat.

Waarom deze foto?

In de intro heb ik al een beetje prijs gegeven waarom ik deze foto heb gemaakt en waarom juist in zwart-wit. De reden is dat de kleuren in de oorspronkelijke versie van de foto afleiden van de prachtige lijnen in de straat. Zoals je ziet heb ik de foto vrijwel vanaf de grond genomen wat de kijker de tramrails doet volgen die als het ware “helpt” bij het zien van lijnen en diepte in de foto. Naast de mooie lijnen, is deze plaat erg herkenbaar voor Amsterdammers of mensen die vaak in Amsterdam zijn. Dit geeft een extra dimensie aan de foto, herkenbaarheid, dit is belangrijk aangezien mensen vaak herinneringen hebben bij straten of beelden.
Meepraten op Facebook